Astfel, AIPC solicita publicarea pe site-ul CNVM a masurilor administrative luate pentru sanctionarea emitentilor care nu au informat investitorii, in termenul legal, asupra convocarii sau deciziilor luate in Adunarea Generala a Actionarilor.

Asociatia Investitorilor solicita CNVM sa ia masuri concrete impotriva societatilor care nu respecta regulamentele, in contextul in care, anterior, arbitrul pietei a afirmat ca "informeaza companiile respective cu privire la obligatiile prevazute in legislatia pietei de capital si acorda consiliere, in vederea respectarii dispozitiilor legale incidente, emitentilor admisi la tranzactionare".

"Consideram ca, in intervalul de cinci ani de la intrarea in vigoare a Legii 297/2004 (...), emitentii au avut destul timp pentru a fi informati si consiliati referitor la respectarea obligatiilor de raportare", spun cei de la AIPC.

"Avand in vedere ca, dupa o perioada atat de lunga de consiliere, numarul neregulilor in ceea ce priveste raportarile este in continuare foarte ridicat, credem ca CNVM ar trebui sa inlocuiasca rolul de consultant cu cel de arbitru al pietei de capital", adauga AIPC.

Asociatia Investitorilor mai considera ca, prin pasuirea societatilor respective, CNVM a trecut cu vederea protejarea investitorilor impotriva practicilor neloiale, abuzive si frauduloase, neglijand totodata prevenirea inegalitatii de informare si tratament ale investitorilor sau ale intereselor acestora.

Solicitarea AIPC vine in contextul in care asociatia a identificat 368 de situatii in care societati listate pe piata Rasdaq au transmis Bursei cu intarziere sau nu au transmis deloc convocatoarele sau hotararile luate in adunarile generale ale actionarilor, prejudiciind astfel in special actionarii minoritari.

Potrivit legislatiei pietei de capital, companiile listate sunt obligate sa trimita, in termen de maxim 24 de ore, raportari referitoare la convocarile sau deciziile luate in Adunarile Generale ale Actionarilor sau alte evenimente relevante.