Piata Bursei de Valori din Bucuresti a inchis cu scaderi moderate, in timp ce cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au amplificat miscarea si au inregistrat cea mai mare pierdere dintre indicii.
Lichiditatea Bursei s-a majorat la 49,75 milioane lei (11,58 milioane euro), in timp ce rulajul pietei de actiuni a coborat semnificativ, la doar 11,63 milioane lei (2,71 milioane euro).

“Starea de acalmie actuala este determinata de conflictele din sfera politica, pana nu se va stabili forma unui nou Guvern nu vom asista la o schimbare in piata. Aceasta stare va continua, mai ales pe SIF-uri, care au fost speculate intens pe fondul proiectului de ridicare a pragului de detinere”, a declarat, pentru Wall-Street, Bodgan Gheorghe, broker la Tradeville.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 0,64%, pana la 4.639,70 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 1,20%, pana la 2.803,17 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 1,14%, pana la 23.357,22 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 1,02%, pana la 457,79 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 0,64%, pana la 617,96 puncte.

Bancile au tras in jos pietele europene


Bursele europene aveau o evolutie negativa la ora inchiderii sedintei BVB, ca urmare a deprecierii titlurilor bancare.

Indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE 100, scadea cu 0,78%, pana la 5.203 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, cobora cu 0,77%, pana la 5.767 puncte.

Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, pierdea 1,08%, pana la 3.830 puncte.

Brokerul Tradeville sustine ca atunci cand indicele Dow Jones va atinge pragul de 10.300 de puncte sau S&P 500 - cel de 1.200 de puncte poate avea loc un semnal de vanzare.

“Majoritatea investitorilor considera aceste praguri un punct de intoarcere a trendului. Se va observa o lupta destul de importanta deoarece in jurul acestui prag se marcheaza profiturile”, continua el.

Bogdan Gheorghe ne-a explicat ca in prezent pietele externe deschid pe plus, dupa care se corecteaza pe baza marcarilor de profit, chiar si in ciuda profiturilor bune raportate de companii, pe fondul asteptarii acestui prag important care va fi atins in scurt timp de Dow Jones.

SIF5, in topul lichiditatii


Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 2,84 milioane lei, si s-au depreciat cu 1,68%, la 1,17 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au coborat cu 1,87%, la 1,05 lei, pe o lichiditate de 1,03 milioane lei.

Din sectorul bancar, actiunile BRD SocGen (BRD) au inchis in stagnare, la 12,90 lei, pe tranzactii de 2,35 milioane lei, iar titlurile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut 0,55%, pana la cotatia de 1,80 lei, pe fondul unor schimburi de 1,52 milioane lei.

Actiunile Petrom (SNP) au atras o lichiditate de 748.600 lei si au scazut cu 1,75% la 0,28 lei. Si titlurile Dafora Medias (DAFR) au inchis in pierdere, de 1,75%, pana la pretul de 0,112 lei, pe tranzactii ce au totalizat 439.100 lei.

“In perioada urmatoare, piata autohtona va ramane in jurul nivelelor din prezent pe o lichiditate scazuta. Am putea asista la o miscare brusca de crestere dupa ce Dow Jones va trece de pragul de 10.300 de puncte si daca vor continua discutiile despre noul Guvern, iar FMI va accepta sa acorde urmatoarea transa a imprumutului”, afirma reprezentantul Tradeville.

El subliniaza ca daca una dintre aceste variabile de pe plan intern va avea un caracter negativ vom asista la o tendinta puternic descendenta.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri