La inceputul lunii octombrie, dupa ce a devenit actionar unic in companiile CEZ Distributie si CEZ Vanzare, Grupul CEZ a cumparat 12% din actiunile CEZ Servicii, adica pachetul detinut de Fondul Proprietatea. In acest moment, Grupul CEZ detine 63% din actiunile companiei CEZ Servicii, se arata in comunicatul transmis de CEZ.

"Tranzactiile recente cu Fondul Proprietatea si Electrica precum si faptul ca Grupul CEZ tocmai si-a consolidat pozitia in CEZ Servicii reprezinta un pas important pentru CEZ, care ne ofera mai multe posibilitati de sinergie in cadrul Grupului CEZ in Romania", a declarat directorul general CEZ Romania, Jan Veskrna, potrivit NewsIn.

La randul sau, director general al Fondului Proprietatea, Dana Lulache, considera tranzactia cu Grupul CEZ un succes de ambele parti. "Acest episod incheie un foarte bun parteneriat de afaceri. Apreciem intotdeauna astfel de colaborari", spune Dana Lulache.

De asemenea, CEZ a anutat la 9 octombrie ca a finalizat preluarea de la Electrica a pachetelor de 19% detinute la CEZ Distributie si CEZ Vanzare, pentru care a platit suma totala de 145,36 milioane de euro, devenind astfel actionar unic. Astfel, CEZ detine 100% din actiunile CEZ Distributie si CEZ Vanzare.

Compania CEZ Servicii a fost infiintata in 2007 si este cea mai noua companie din Grupul CEZ Romania.

CEZ este principalul distribuitor din Europa cu aproape sapte milioane de clienti si cu un portofoliu al capacitatii instalate de peste 14.300 MW. Capitalizarea sa pe piata este de peste 30 miliarde euro. Actiunile sale sunt tranzactionate la bursele din Praga si Varsovia. Pe langa Republica Ceha, unde isi are sediul central, Grupul CEZ activeaza in zece tari din Europa Centrala si de Sud Est.

In Romania, CEZ distribuie si furnizeaza electricitate catre 1,4 milioane de clienti.