Actiunile producatorului de mase plastice Prodplast Bucuresti (PPL) s-au reintors la tranzactionarea pe piata Bursei de Valori Bucuresti, dupa aproape un an si jumatate de suspendare pentru operatiunea de divizare a companiei, si au inchis sedinta cu o scadere de 48,8%.
Titlurile au fost suspendate pentru efectuarea operatiunii de diminuarea a capitalului social al companiei ca urmare a desprinderii unei parti din patrimoniul societatii si transferarii acesteia catre Prodplast Imobiliare.

Astfel, capitalului social s-a redus de la 37,84 milioane lei la 17,07 milioane lei, impartit in 17,07 milioane actiuni cu o valoare nominala de 1 leu.

Analisti: Scaderea este normala, putea fi si mai mare

Deprecierea titlurilor cu 48,8% a avut loc pe o lichiditatea de doar 68.780 lei in urma a 33 de tranzactii, cotatia finala fiind de 1,69 lei/actiune.

“Scaderea actiunilor in prima zi dupa reluarea tranzactionarii este normala, deoarece au fost suspendate si in perioada de scaderi puternice ale pietei de capital”, explica Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

Insa, Paul Brendea, analist la Prime Transaction, ne-a declarat ca deprecierea este una sub-dimensionata in raport cu pierderea normala de circa 80% la care se astepta.

Din capitalurile proprii ale Prodplast S.A., 53,5% au fost repartizate la Prodplast Imobiliare – compania infiintata in urma divizarii, in timp ce restul de 46,5% din fonduri sunt detinute de catre Prodplast Bucuresti.

“Deci e normal ca valoarea de piata a societatii sa scada cu o cota asemanatoare celei de reducere a capitalurilor proprii”, sustine Paul Brendea.

Totusi, s-a putut observa ca exista interes pentru aceste actiuni, Central European Financial Services achizitionand 8.500 actiuni la un pret de 0,86 lei/actiune.

Analistul Prime Transaction afirma ca exista o serie de necunoscute care ar putea sa explice scaderea de doar 49% in aceasta prima zi de reluare a tranzactionarii, printre care se afla profitul Prodplast Imobiliare, cand va fi listata la Bursa noua companie si in ce conditii si cand va avea loc relocarea Prodplast.

Actionarii producatorului au decis in luna octombrie din 2009 amanarea relocarii societatii pe platforma Belciugatele si a programului de investitii necesare constructiei noilor fabrici.

Tot in cadrul adunarii din octombrie, compania si-a revizuit rezultatele financiare pentru acest an la un profit brut de 2,33 milioane lei, pe fondul estimarii majorarii cheltuielilor.

In primele noua luni din 2009, Prodplast a avut un profit net de 1,72 milioane lei (406.600 euro), in scadere cu 53% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul comprimarii afacerilor cu o treime.

Structura actionariatului s-a mentinut in urma divizarii, actionarii primind actiuni si in cadrul societatii nou infiintate.

Cel mai mare actionar al Prodplast este Nord Bucuresti, cu 27,6%, urmat de fondul de investitii Broadhurst Investments, cu o detinere de 12,7%. De asemenea, SIF Oltenia SI SIF Banat-Crisana detin o participatie de 11,01%, respectiv 8,35%, in timp ce fondul RC2 are 6,89% din capitalul social al companiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri