Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat prima saptamana de scaderi generale, piata coborand cu 2,6%, pe fondul declinului de pe pietele internationale, ca urmare a raportarilor financiare si a declaratiilor lui Barack Obama, presedintele Statelor Unite.
Lichiditatea totala a scazut cu 19% pana la 163,02 milioane lei (40 milioane euro), din care 49 milioane lei au fost atrasi de tranzactiile cu obligatiuni.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 3,90% in ultima saptamana, la 5.028,40 puncte, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, a coborat cu 4,06%, pana la 2.940,92 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, a inregistrat o pierdere de 2,66%, la nivelul de 26.704,14 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena s-a depreciat cu 4,37%, pana la 10.344,97 puncte.

“SIF-urile incepusera foarte bine anul si era firesc sa vedem ceva reactii de marcare de profit. Oricum, scaderile mai ample au aparut in ultima sedinta de tranzactionare si cred ca pot fi puse in mare parte pe seama evolutiei pietelor internationale, la noi climatul macroeconomic fiind neschimbat semnificativ fata de inceputul anului”, a declarat pentru Wall-Street Georgiana Pacesila, asset manager la Confident Invest.

Indicele BET-XT
, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a incheiat saptamana in scadere cu 3,84%, pana la 501,53 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 2,4%, pana la nivelul de 651,85 puncte.

Investitorii si-au marcat profiturile pe SIF-uri


Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din sector, cu un rulaj de 27,4 milioane lei, si s-au depreciat cu 2,01%, la pretul de 1,46 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au incheiat saptamana cu o pierdere de 2,33%, pana la 1,26 lei, in urma unor tranzactii de 18,5 milioane lei.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai mare pierdere din sector, de 3,79% pana la pretul de 1,27 lei, in urma unor tranzactii de 11 milioane lei, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au scazut cu 1,91% pe un rulaj de 5,34 milioane lei.

SIF Transilvania (SIF3) a facut obiectul a unor tranzactii in valoare de 9,36 milioane lei, in timp ce actiuni au pierdut 3,18% la 0,76 lei/actiune.

Rezultatele bancilor din SUA au afectat negativ titlurile bancare de la BVB


Contextul international nefavorabil determinat de catre raportarile financiare ale bancilor din SUA au dus la scaderi ample si pe sectorul bancar de la BVB, insa pe rulaje injumatatite fata de saptamana trecuta.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au suferit cea mai mare pierdere din sector, de 7,02%, pana la cotatia de 2,12 lei, in urma unor tranzactii in valoare de 6,8 milioane lei.

Titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au scazut cu 3,4%, la 14,2 lei/actiune, pe o lichiditate de 4,49 milioane lei, in timp ce actiunile Erste Bank (EBS) au coborat cu 4,7%, pana la 117,6 lei, pe fondul unui rulaj de 3,13 miliaone lei.

Sectorul energetic de la BVB a inchis saptamana mixt, de notat fiind evolutia actiunilor Transelectrica (TEL) care au urcat cu 2,63%, la 15,6 lei, pe o lichiditate de 1,91 milioane lei.

Titlurile Petrom (SNP) s-au depreciat cu 7,53%, pana la pretul de 0,27 lei, pe rulaje de 3,77 milioane lei, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut 1,23%, la 0,06 lei, in urma unor tranzactii in valoare de doar 0,66 milioane lei.

La ce ne putem astepta pe termen scurt?

“Cu precizarea ca si saptamana urmatoare poate fi una de depreciere sau cel mult una de evolutie in lateral si aceea ca anul 2010 are toate sansele sa fie per total unul pozitiv, in urmatoarea perioada ar trebui sa ne asteptam la mai multe perioade scurte de scadere comparativ cu ultimul an”, sustine Andreea Gheorghe, analist la Intercapital Invest, in raportul saptamanal Puls Capital.

Ea mai sustine ca, desi exista potential fundamental pe piata locala la actualele nivele, pe bursele externe nu se mai intalneste aceeasi euforie ca in 2009, recomandand ca un portofoliu de actiuni sa fie gandit in cea mai mare parte pe termen mediu.

Reprezentanta Confident afirma ca multi investitori asteapta o corectie a pietei, insa de la finalul anului trecut, care ar fi, de altfel, normala pentru reluarea unui trend ascendent sanatos. “Insa nu cred ca vom avea parte de un inceput al corectiei in prima parte a acestei saptamani”, explica Pacesila.

Ea se mai asteapta ca volatilitatea pietei sa se majoreze in urmatoarele 3-4 saptamana, pe masura aproprierii perioadei de raportari financiare preliminare pentru activitatea din 2009.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri