Dincolo de importanta momentului in evolutia companiei, listarea Bursei de Valori Bucuresti este vazuta ca un exemplu pentru toti potentialii emitenti, fiind o dovada de incredere, au spus la unison toti reprezentantii pietei de capital prezenti la deschiderea oficiala a sedintei, cu ocazia inceperii tranzactionarii actiunilor BVB.
Listarea Bursei s-a realizat la 15 ani de la reiinfintarea institutiei, in iunie 1995, si la aproximativ sase luni de la listarea actiunilor Sibex pe propria piata.

„Transformarea Bursei de Valori Bucuresti in companie detinuta public este o decizie care a venit firesc. Este parte a unui proces de modernizare institutionala care a inceput odata cu adoptarea in anul 2004 a legislatiei privind piata de capital din Romania, armonizata cu legislatia europeana in domeniu, si a continuat cu schimbarea statutului juridic al BVB in societate comerciala pe actiuni, cu realizarea fuziunii cu Bursa Electronica RASDAQ si cu structurarea in jurul BVB a unui grup de institutii care concura la desfasurarea eficienta a intregului proces de pre si post-tranzactionare”, a declarat Stere Farmache (foto), presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Invitat la conferinta, Florin Georgescu, prim viceguvernator al Bancii Nationale si fost ministru de finante in perioada infiintarii bursei moderne, a vorbit despre nevoia de reactivare a pietei si despre promovarea rolului de finantare.

“Bursa este o institutie foarte importanta a economiei romanesti iar faptul ca a ajuns sa se listeze este o dovada ca piata evolueaza rapid, ca bursa devine mai transparenta si se raporteaza la standardele internationale, evolutie de natura sa dea incredere investitorilor”, a mai spus Georgescu.

Citeste cum vad specialistii emitentul BVB

Listarea Bursei ar trebui folosita ca exemplu in incercarile de convingere a companiilor sa se listeze, spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, intermediarul listarii.

“Listarea Bursei de Valori este unul din cele mai importante evenimente ale pietei de capital de la reinfiintarea acum 15 ani. Prin listare, mai ales intr-un moment negativ, se transmite un semntiment de incredere ca si in perioadele dificile, proiectele importante merg mai departe. Este un exemplu de incredere pe care il vom folosi cand vom incerca sa convingem companiile sa se listeze”, a explicat Pasol.

Si presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Gabriela Anghelache, crede ca listarea celor doi operatori da un plus de incredere in companie si in piata de capital, fiind un exemplu pentru alti potentiali emitenti.

Prezent la evenimentul organizat de BVB si Intercapital, Teodor Ancuta, presedintele Sibex, considera acest moment drept unul foarte important in evolutia companiei.

“Mi se pare normal ca noi operatorii sa fim exemple pentru potentialii emitenti. Bursele au nevoie de mai mult sprijin din partea mediului politic, pentru a se face mai multe privatizari prin piata de capital. Colaborarea Sibex cu BVB s-a schimbat total odata cu noul Consiliu de Administratie al BVB si pe viitor ne gandim sa consolidam cele doua institutii. Insa este nevoie de o perioada de munca mai intense a fiecarui operator dar luam in calcul si o fuziune”, a declarat Ancuta.

Vezi aici cum au evoluat actiunie BVB in prima zi de tranzactionare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri