Astfel, dupa primele tranzactii, FTSE-100, principalul indice al bursei din Londra, crestea cu 0,31%, la 4.820,47 puncte, indicele DAX, al bursei din Frankfurt, castiga 0,34%, la 5.877,26 puncte, iar indicele parizian CAC 40 a inceput sedinta cu o crestere de 0,13%, la 3.344,26 puncte.

Pietele europene au deschis sedinta de tranzactionare de vineri in crestere usoara, in ciuda nesigurantei care a cuprins investitorii in ultima vreme, pe fondul temerilor legate de posibilitatea unei noi scaderi a economiilor mondiale.

Investitorii europeni asteapta publicarea datelor lunare despre somajul din Statele Unite, care vor fi anuntate in cursul dupa-amiezii, scrie NewsIn.

"Dupa scaderile puternice de la sfarsitul acestui semestru, cifrele despre ocuparea fortei de munca vor fi cruciale pentru directia pietelor in urmatoarele saptamani, mai ales in contextul weekend-ului prelungit din Statele Unite (cu ocazia Zilei Nationale)", a declarat Christian Parisot, economist in cadrul companiei de investitii Aurel bgc.

In Japonia, bursa a incheiat saptamana in crestere, investitorii fiind precauti in asteptarea publicarii cifrelor din America, informeaza Boursorama.Potrivit datelor de la inchidere, indicele Nikkei 225 a crescut usor, cu 0,13%, la 9.203,71 puncte, iar indicele extins Topix a incheiat sedinta cu o crestere de 0,31%, ajungand la 830,98 puncte.

"Economia americana nu merge asa de bine. Wall Street-ul este volatil si chiar daca este dificil sa prezicem tendintele, nu putem sa fim decat pesimisti in situatia de fata", a declarat Koichi Ogawa, administrator de portofolii in cadrul Daiwa Investments.

Pietele americane au incheiat sedinta de joi in scadere, aceasta fiind a sasea sedinta consecutiva de pierderi pentru Wall Street, pe fondul datelor macroeconomice negative publicate in cursul saptamanii.
Astfel, indicele Dow Jones a pierdut 0,42%, la 9.732,53 puncte, indicele Nasdaq, dominat de titluri tehnologice a pierdut 0,37%, pana la 2.101,36 puncte, iar indicele extins S&P 500 a scazut cu 0,32%, la 1.027,37 puncte.