Instanta a respins ca nefondat recursul actionarului minoritar, intrucat garantia pe care Eximbank urma sa o emita in favoarea Oltchim, de 49,6 milioane euro, nu a fost acordata. Garantia urma sa fie acordata combinatului chimic pentru finantarea achizitiei, reviziei si repornirii activitatilor de petrochimie de la Arpechim.

Comisia Europeana a initiat, in noiembrie 2009, o investigatie aprofundata privind ajutorul de stat, ca urmare a indoielilor ca garantia care urma sa fie emisa pentru un credit bancar in favoarea Oltchim ar indeplini conditiile stabilite in cadrul temporar pentru masurile de ajutor de stat menite sa sprijine accesul intreprinderilor la finantare pe perioada crizei financiare.

La finele lunii septembrie 2010, CE a inchis investigatia, dupa ce guvernul roman a informat Executivul UE ca aceasta garantie nu a fost acordata.

Citeste si:

Curtea de Apel Bucuresti a respins in noiembrie 2009 cererea PCC SE de suspendare a emiterii garantiei de stat, insa actionarul minoritar a facut recurs.

Oltchim are un capital social de 34,3 milioane lei, divizat in 343 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei. Compania este controlata de stat, care detine prin Ministerul Economiei 54,79% din titluri, in timp ce grupul PCC are 12,15% din actiuni.

Valoarea de piata a societatii este de 74,09 milioane lei (17,3 mil. euro), conform ultimului pret de 0,216 lei/actiune.