Avansul profitului a avut la baza cresterea veniturilor totale cu aproape 9,4%, ca urmare a cresterii tarifelor de transport al gazelor si a celor de tranzit international, in timp ce cheltuielile s-au majorat cu 4,1%, potrivit Mediafax.

Rezultatul obtinut de Transgaz se situeaza peste media estimarilor realizate de analistii din sectorul financiar-bancar, care anticipau un profit net de 362,9 milioane lei pentru 2010. Compania a inregistrat pentru anul 2009, un profit de 298,63 milioane lei.

Pe partea de exploatare, compania a inregistrat un profit brut cu 26,1% mai mare, de 435,33 milioane lei, in timp ce din activitatea financiara castigul s-a redus cu 53,1%, la 7,56 milioane lei.

Citeste si:

Veniturile au totalizat 1,37 miliarde lei, suma cu 9,42% mai mare fata de anul precedent, ca urmare a ajustarii tarifelor reglementate pentru serviciile de transport al gazelor naturale si cresterea veniturilor din tranzitul international al gazelor naturale, cauzata de evolutia cursurilor de schimb a dolarului si a euro, dat fiind faptul ca incasarea serviciilor de tranzit se efectueaza in valuta. Totodata, la avansul veniturilor a contribuit si cresterea catitatii de gaze transportate. In 2009, veniturile companiei au fost de 1,25 miliarde lei.

Transgaz a avut cheltuieli totale de 934,18 milioane lei anul trecut, cu 4,1% mai mari, din cauza majorarii cheltuielilor cu amortizarea mijloacelor fixe, datorita punerii in functiune a unor obiective de investitii in cursul anului 2010, cresterii cheltuielilor cu personalul si scaderii cantitatii de gaze naturale, reprezentand consumul si pierderile tehnologice.

Cifra de afaceri a consemnat o crestere de 10,58%, de la 1,18 miliarde lei la 1,31 miliarde lei.