Directorul general al Transgaz a anunțat că gazoductul legat de proiectul Neptun Deep va fi operațional mult înaintea exploatării din Marea Neagră.

Primele conducte ale gazoductului Tuzla-Podișor vor începe să fie sudate în următoarea perioadă, a precizat Ion Sterian la Romanian International Gas Conference 2023.. Gazoductul urmează să fie gata la finalul anului viitor, dar testarea va mai dura 5-6 luni. ”La 1 iulie 2025 gazoductul va fi complet operațional, deci vom fi gata mult înainte să demareze producția la Neptun Deep”, a anunțat directorul general al Transgaz.

Ion Sterian a făcut apel la șefii OMV Petrom și Romgaz, companiile care dezvoltă Neptun Deep, să accelereze punerea în funcțiune a proiectului offshore cu jumătate de an.

De ce este important gazoductul Tuzla-Podișor

Producția de gaze naturale în perimetrul Neptun Deep este planificată să demareze în 2027, potrivit estimărilor OMV Petrom și Romgaz. Gazoductul cu o lungime de 300 de kilometri va aduce gazele din Marea Neagră de la Tuzla până la Podișor, în județul Giurgiu, unde se află o stație de comprimare. Ordinul de începere a lucrărilor la conductă a fost dat în vara acestui an.

Șeful Transgaz a afirmat că gazoductul Tuzla-Podișor va putea transporta şi cele gazele naturale care vor ajunge în România din zona Mării Caspice prin terminalele aflate în Turcia şi Grecia. Proiectul, a cărui valoare este de circa jumătate de miliarde de euro, nu doar va aduce gazele scoase de OMV Petrom și Romgaz în sistemul național, ci va face și legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA – adică cel care leagă România cu Europa Centrală.

Traseul gazoductului Tuzla-Podișor

Sursa: Transgaz

Gazele din Marea Neagră nu vor fi suficiente pentru consumul României

Teoretic, construcția gazoductului Tuzla-Podișor trebuie să înceapă încă din 2018, apoi a fost mutată de la un an la altul. Motivul e acela că lucrările sunt condiţionate de dezvoltarea perimetrelor din Marea Neagră, care a tot fost amânată din cauza, în principal, a legii offshore.

”Gazele din Marea Neagră nu or să fie suficiente la orizontul anului 2027-2028. Va trebui să importăm gaze. Există un declin de producție natural al OMV Petrom și Romgaz”, a avertizat Ion Sterian. El susține că cererea va crește foarte mult, odată cu racordarea la rețeaua națională a unor noi localități, dar și cu reluarea producției pe platforme industriale ca Azomureș și cu intrarea în funcțiune a unor mari centrale electrice pe gaze ca Iernut sau Mintia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri