Comisarul desemnat pentru Politica Regionala, Corina Cretu, a declarat, in cadrul audierilor din PE, ca datoria CE este sa ajute statele membre sa-si dezvolte capacitatea administrativa, intrucat cele mai multe erori in absorbtia fondurilor vin din slaba dezvoltare administrativa.

Intrebata despre problema statelor cu absorbtie redusa, Corina Cretu a precizat ca in unele state membre care nu au ajuns la o absorbtie de 50% au existat "multe dificultati" in perioada 2007-2012, dar in ultimii ani situatia s-a imbunatit, potrivit Mediafax.

"Cred ca datoria CE este sa ajute statele membre sa-si dezvolte capacitatea administrativa. Cred ca acest lucru este mult mai important inclusiv decat ajutorul si fondurile pe care le oferim. Pentru ca cele mai multe erori vin din aceasta slaba dezvoltare administrativa. Cred ca simplificarile pe care noi le-am adus in acest regulament vor aduce rezultate concrete prin concentrarea fondurilor pe prioritati importante", a spus comisarul roman, care i-a asigurat pe membrii Comisiei REGI de "simpatia" sa de a ajuta toate aceste state.

In ceea ce priveste macroconditionalitatile impuse, comisarul desemnat a precizat ca ele au fost impuse deoarece au fost invatate "lectiile crizei economice" si sunt criterii "care trebuie sa stea la baza unor investitii solide, pentru ca altfel nu inseamna decat risipa de bani". Referitor la suspendarea fondurilor, Corina Cretu a declarat ca o considera "o masura exceptionala, care nu ar putea veni ca o surpriza, care ar fi la capatul unui proces foarte lung, in care statul membru este avertizat ca trebuie sa faca niste pasi importanti pentru reforme structurale". Intrebata daca pledeaza pentru o schimbare a criteriilor de acordare a fondurilor de coeziune, Cretu a subliniat ca exista aceasta dezbatere in legatura cu criteriul cel mai important in alocarea fondurilor, dar pana acum "singurul criteriu care a fost unamin acceptat este cel al PIB pe cap de locuitor". "Noi acordam cea mai mare parte a fondurilor regiunilor care au un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media europeana", iar pentru stabilirea altor criterii este nevoie de un acord intre PE, Comisia Europeana si Consiliu.

"Pe de alta parte, cred ca fondurile trebuie redirectionate catre nevoile oamenilor si de aceea avem introdus acest principiu al parteneriatului, sa avem contributia autoritatilor locale, a partenerilor sociali, a organizatiilor societatii civile pentru a ne spune exact care sunt obiectivele de care cetatenii din aceasta regiune au cea mai mare nevoie", a mai spus ea. "Va spun sincer, ma ingrijoreaza acest criteriu de viteza. Trebuie sa ne gandim impreuna in ce masura acest lucru este posibil, dar, pe de alta parte, trebuie sa facem maximul posibil pentru a cheltui fondurile alocate pana in 2015", a punctat comisarul desemnat.

Citeste si:
Corina Cretu va fi audiata la Parlamentul Romaniei
Corina Cretu, audiata in...

Sursa foto: Facebook/Corina Cretu

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Corina Cretu nu va primi vot in plen, va fi doar audierea din comisii