Traian Basescu va primi cetatenia Republicii Moldova

Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, va primi cetatenia Republicii Moldova de la seful statului moldovean, Nicolae Timofti. Anuntul a fost facut de ambasadorul roman la Chisinau, Marius Lazurca, intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera.

Intrebat cata incarcatura simbolica ar avea informatia ca Basescu va fi detinatorul cetateniei Republicii Moldova, ambasadorul a declarat ca la aceasta intrebare ar trebui sa raspunda "intai de toate presedintele Timofti, care printr-un gest suveran de generozitate, va acorda aceasta cetatenie, in al doilea rand, sigur, presedintele Basescu, care, cum se stie, si-a dorit mult aceasta cetatenie", scrie Mediafax.

In 18 iulie 2013, Traian Basescu declara, intr-un interviu acordat ProTV Chisinau in urma unei vizite facute in Republica Moldova, ca dupa ce isi va termina mandatul de presedinte al Romaniei va cere, "poate", cetatenia moldoveneasca, in semn de respect si dragoste pentru Republica Moldova si oamenii ei. O saptamana mai tarziu, Traian Basescu spunea ca este decis "categoric" sa ceara cetatenia Republicii Moldova, mentionand ca si-ar dori ca romanii sa traiasca intr-o singura tara si adaugand: "Daca acum nu putem avea cetatenie romana pe ambele maluri ale Prutului, macar sa le am pe amandoua".

Intrebat daca este decis sa ceara cetatenie moldoveneasca, Basescu a raspuns: "Da, categoric. E o chestiune sentimentala. Eu mi-as dori ca romanii sa traiasca intr-o singura tara, sa aiba o singura cetatenie. Daca mi-o vor da, dupa ce imi termin mandatul, m-as bucura sa fiu si cetatean al R. Moldova: ar exprima ce simt. Daca acum nu putem avea cetatenie romana pe ambele maluri ale Prutului, macar sa le am pe amandoua". Intr-un alt interviu, acordat in 29 octombrie 2014 postului national de televiziune Moldova 1, Traian Basescu anunta ca dupa alegerile parlamentare din Republica Moldova va face o vizita de ramas bun la Chisinau, ocazie cu care va cere si cetatenia, el precizand ca este un gest simbolic. "Categoric da, am si vorbit cu presedintele Timofti zilele trecute pe aceasta tema si am stabilit ca, dupa alegerile din Republica Moldova, voi face o vizita, ocazie cu care este si vizita de ramas bun, si voi depune cererea pentru dobandirea cetateniei Republicii Moldova", afirma el.

Traian Basescu a anuntat miercuri pe pagina sa de Facebook ca in 2 si 3 aprilie va face o vizita privata in R. Moldova, la invitatia lui Nicolae Timofti, cu care va avea discutii legate de situatia de securitate din regiune, situatia de securitate a Romaniei si a R. Moldova, evolutia proceselor de apropiere de Uniunea Europeana a R. Moldova, si relatia bilaterala. Basescu a subliniat, in mesajul sau pe Facebook, ca pozitiile pe care le va exprima in cadrul acestei vizite nu angajeaza Romania.

Citeste si:
Băsescu: Relaxarea măsurilor de izolare începând cu 15 mai, o MARE...
Băsescu crede că relaxarea...
Citeste si:
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
Cele mai bune surse...

Anterior, vizita lui Basescu a fost anuntata de purtatorul de cuvant al presedintiei de la Chisinau, Vlad Turcanu, pentru Radio Chisinau. El a precizat ca Traian Basescu isi onoreaza astfel o promisiune mai veche fata de presedintele moldovean, Nicolae Timofti, de a vizita Republica Moldova dupa expirarea mandatului sau de sef de stat. Un alt motiv pentru care fostul presedinte merge in Republica Moldova este si faptul ca urmeaza sa i se acorde ordinul "Stefan cel Mare", a mai declarat Vlad Turcanu pentru Radio Chisinau.

Presedintele moldovean, Nicolae Timofti, a semnat la 13 martie un decret privind conferirea Ordinului "Stefan cel Mare", decoratia militara suprema a R. Moldova, lui Traian Basescu, pentru sprijinul constant acordat Chisinaului si pentru contributia sa la promovarea securitatii si democratiei in regiune.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri