Procurorul DNA a cerut instantei supreme, sa mentina masura controlului judiciar pentru Elena Udrea, Tudor Breazu, Rudel Obreja si Ion Ariton, in dosarul “Gala Bute”, aratand ca Udrea si Ariton candideaza din nou pentru un loc in Parlament si ar putea ajunge in aceleasi functii din care au comis infractiunile.

Avocatii lui Udrea si Ariton au aratat ca nu exista nicio legatura a acestui dosar cu candidaturile celor doi si ca se impune ridicarea interdictiei de a parasi tara avand in vedere faptul ca sunt judecati sub control judiciar de mai bine de un an. Completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat in discutie, luni, contestatiile formulate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie dupa ce completul de fond de la instanta suprema a decis ca inculpatii judecati in dosarul “Gala Bute” pot sa paraseasca tara, ridicand astfel una dintre interdictiile din cadrul masurii controlului judiciar, conform News.ro

Procurorul de sedinta a aratat, in sala de judecata, ca in dosar vor fi audiati o serie de martori ale caror declaratii sunt esentiale si ca urmeaza ca judecatorii sa se pronunte pe efectuarea unei expertize in dosar, astfel ca se impune mentinerea masurii preventive in cazul inculpatilor, inclusiv a interdictiei de a parasi tara.

La termenul anterior, din 11 noiembrie, instanta de fond a decis ca Elena Udrea poate lua legatura cu martorii Luminita Kohalmi si Cristian Calugaru, fostii sai consilieri personali, si acest lucru fiind contestat de anchetatori.

Procurorul a mai aratat ca atat Elena Udrea cat si Ion Ariton candideaza la alegerile parlamentare din 11 decembrie si ca “pot accede, eventual, la aceleasi functii din care au comis infractiunile pentru care sunt judecati”.

Citeste si:
Ce condamnare a propus DNA pentru Elena Udrea
DNA cere condamnarea Elenei...

In replica, avocatii celor doi au aratat ca aceste candidaturi nu au nicio legatura cu dosarul si ca se impune ridicarea interdictiei de a parasi tara avand in vedere faptul ca sunt judecati sub control judiciar de mai bine de un an.

Fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja a cerut sa i se permita sa iasa din tara, pentru a se ocupa de unele dintre problemele din afacerile sale.

Avocatul Elenei Udrea a arata ca DNA nu a adus dovezi instantei ca aceasta ar urmari sa se sustraga judecatii. “Este o masura corecta, cred eu. Nu se pune problema de a parasi tara deoarece mai am doua controale judiciare. Asa cum ceilalti patru inculpati care si-au recunoscut cumva faptele nu au aceasta masura, nu vad de ce, la randul nostru, ceilalti patru care am ramas nu am beneficia de o parte din avantejele, atributiile prezumtiei de nevinovatie”, a declat Udrea, dupa terminarea procesului.

Cei cinci judecatori din complet au ramas in pronuntare pe cererea DNA de pastrare a controlului judiciar fata de Elena Udrea, Tudor Breazu, Rudel Obreja si Ion Ariton.

Citeste si:
Un premier si patru fosti ministri, trimisi in judecata de DNA in 2015
Un premier in functie, patru...

Dosarul "Gala Bute" a ajuns la instanta suprema in aprilie 2015. Procurorii ii acuza de fapte de coruptie pe fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Stefan Lungu, fostul secretar general in MDRT, Gheorghe Nastasia si omul de afaceri Dragos Botoroaga. Printre faptele pentru care acestia au fost trimisi in judecata sunt: luare sau dare de mita, abuz in serviciu, complicitate la luare de mita, evaziune fiscala si spalare de bani.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Elena Udrea, condamnata la 6 ani de inchisoare in dosarul "Gala Bute"
Setari Cookie-uri