Comisia juridica a respins reexaminarea ceruta de presedintele Iohannis asupra modificarilor la Legea ANI care prevad incetarea interdictiilor pentru parlamentarii aflati in conflict de interese in perioada 2007 - 2013. Drept urmare, parlamentarii gasiti in conflict de interese in perioada mentionata scapa de sanctiuni, scrie Digi24.

Legea, initiata de social-democratul Florin Iordache, fusese declarata constitutionala de judecatorii CCR. Urmeaza acum ca proiectul sa fie votat din nou de deputati si apoi de senatori ca sa-l pastreze in forma propusa de Florin Iordache.

La jumatatea acestei luni, presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului modificarile la Legea ANI care prevad incetarea interdictiilor pentru parlamentarii aflati in conflict de interese in perioada 2007 - 2013, cerand respingerea legii.

Presedintele a motivat ca, prin adoptarea acestei legi, este pusa in discutie respectarea angajamentelor asumate de Romania, in calitate de membru UE.

„Fata de obiectul de reglementare, consideram ca legea transmisa la promulgare se impune a fi reanalizata de catre Parlament sub aspectul oportunitatii acesteia intrucat, pe de o parte, interesul public general nu justifica o asemenea reglementare, fiind afectate standardele de integritate, iar pe de alta parte, este pusa in discutie respectarea angajamentelor asumate de Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene”, mai preciza presedintele in cererea de reexaminare.

Proiectul vizat de seful statului vizeaza completarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, in sensul incetarii de drept a interdictiilor aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator si/sau deputat in oricare dintre mandatele cuprinse in perioada 2007-2013, pe baza rapoartelor de evaluare intocmite de Agentia Nationala de Integritate.

„Fata de obiectul de reglementare, consideram ca legea transmisa la promulgare se impune a fi reanalizata de catre Parlament sub aspectul oportunitatii acesteia intrucat, pe de o parte, interesul public general nu justifica o asemenea reglementare, fiind afectate standardele de integritate, iar pe de alta parte, este pusa in discutie respectarea angajamentelor asumate de Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene”, se arata in cererea Presedintiei.

Potrivit art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010, interdictia poate consta in decaderea din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului ori, daca persoana a ocupat o functie eligibila, interdictia poate consta in aceea ca persoana nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. Totodata, potrivit aceluiasi text, in cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese.

„In ceea ce priveste aceasta interdictie, Curtea Constitutionala a afirmat in repetate randuri ca o astfel de sanctiune se integreaza scopului legii - asigurarea integritatii si transparentei in exercitarea functiilor si demnitatilor publice si prevenirea coruptiei institutionale - si nu contravine normelor constitutionale privind dreptul de a fi ales si restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati (Decizia nr. 481/2013, Decizia nr. 483/2013, Decizia nr. 391/2014, Decizia nr. 638/2014, Decizia nr. 93/2015, Decizia nr. 550/2015)”, se mai precizeaza in cererea lui Klaus Iohannis.

„Interventia legislativa supusa reexaminarii vizeaza, in realitate, o masura de clementa acordata parlamentarilor, prin care se sterg pentru viitor efectele unei interdictii generate de incalcarea normelor privind conflictul de interese”, mai scrie in cerere.

Presedintele aminteste si de Mecanismul de Cooperare si Verificare si de obiectivele pe care Romania s-a angajat sa le indeplineasca.

„Conform art. 148 alin. (4) din Constitutia Romaniei, Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii la Uniunea Europeana si din celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu. (...) Unul dintre cele patru obiective de referinta specifice stabilite in cadrul MCV a fost chiar «Infiintarea, conform celor prevazute, a unei agentii pentru integritate cu responsabilitati in domeniul verificarii patrimoniului, al incompatibilitatilor si al conflictelor de interese potentiale, precum si cu capacitatea de a adopta decizii obligatorii care sa poata duce la aplicarea unor sanctiuni disuasive»”, se arata in cererea de reexaminare.

Plenul Senatului a adoptat, pe 18 decembrie 2017, in calitate de Camera decizionala, propunerea legislativa pentru modificarea Legii Agentiei Nationale de Integritate (ANI), prin care inceteaza unele interdictii pentru parlamentari.

„Stiti ce s-a intamplat azi in Camera Deputatilor, in cateva secunde? A trecut legea prin care primarii care au fost constatati a fi incompatibili pot candida, parlamentarii care au fost constatati a fi incompatibili, cu hotarari judecatoresti definitive, pot candida. Deci, asta da lovitura! Toata lumea s-a uitat pe 303 (Legea 303/2004 - n.r.) si astazi a trecut cu votul majoritatii aceasta lege care pur si simplu prabuseste ANI si sterge cu buretele incompatibilitatile pentru parlamentari, incompatibilitati in perioada 2007 - 2013 (...). Si primarii, despre care se spune asa: daca s-a constatat incompatibilitatea in mod definitiv, in instanta, nu pot ocupa functii in aparatul de stat, dar pot candida la primar. (...) Astazi si-au rezolvat doua probleme: problema parlamentarilor incompatibili si problema primarilor si consilierilor incompatibili”, a afirmat senatorul PMP Traian Basescu, dupa votul din Camera Deputatilor.

Sursa foto: Agerpres/ Radu Tuta

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri