Decizia Curtii Constitutionale in cazul sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, este una clara, spune presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justitiei, Florin Iordache, scrie Agerpres.

"In urma deciziei de astazi, in trei cuvinte: 'Codruta, go home!' - ca daca tot a fost si vorbeste in engleza. Cred ca decizia este clara - asteptam motivarea si, de aici incolo, cred ca se stabileste si principiul potrivit caruia ministrul Justitiei propune, de propunerile pe care le face ministrul Justitiei trebuie tinut cont de Sectia de procurori a CSM si ajung apoi la presedinte", a declarat Iordache la Parlament.

El nu stie daca Laura Codruta Kovesi ar trebui sa faca un gest de onoare si sa-si dea demisia, pentru ca fiecare procedeaza asa cum considera.

"Au fost decizii ale Curtii care ne-au placut, cum este aceasta, au fost si decizii ale CCR care nu ne-au placut, dar vrem, nu vrem deciziile Curtii trebuie respectate. (...) Ne place sau nu ne place, deciziile CCR sunt general obligatorii si in aceste conditii trebuie sa tinem cont de ele permanent", a aratat Iordache, care crede ca "presedintele va proceda in consecinta".

Miercuri, Curtea Constitutionala a constatat ca exista conflict intre puteri in cazul respingerii revocarii din functie a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi.

Citeste si:
Florin Iordache: Nu se mai pune problema suspendarii presedintelui
Florin Iordache: Nu se mai...

Judecatorii Curtii Constitutionale au stabilit, in dispozitivul deciziei prin care au constatat conflict intre puteri, ca presedintele urmeaza sa emita decretul de revocare a sefei DNA.

La scurt timp dupa decizia CCR cu privire la revocarea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a scris o postare pe o retea de socializare in care argumenta ca verdictul Curtii Constitutionale „valorifica principiul constitutional potrivit caruia procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului justitiei”.

„Presedintele Romaniei nu are nici o abilitare legala pentru evaluarea competentelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang inalt, spre deosebire de ministrul justitiei care are astfel de competente, stabilite atat la nivel constitutional cat si la nivel infraconstitutional”, a comentat Tudorel Toader.

Citeste si:
Ce spune Florin Iordache despre decizia de revocare a sefei DNA
Florin Iordache: I-a luat cam...
Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
CCR a amanat decizia in cazul protocoalelor cu SRI