Ministru justitiei, Tudorel Toader, a trimis luni presedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a Adinei Florea in functia de procuror-sef al DNA, cu toate ca CSM a avut un aviz negativ si extrem de critic la adresa candidatei lui Toader.

Anuntul a fost facut de Toader pe Facebook:

”Astazi am transmis catre Presedintele Romaniei urmatoarele propuneri de numire in functii de conducere:
Adina Florea – procuror sef DNA;
Elena Georgiana Hosu – procuror sef adjunct DIICOT;
Florena-Esther Sterschi- procuror sef la Sectia de resurse umane si documentare din cadrul PICCJ !”

Adina Florea, criticata dur de magistrati: sincope in raportatea sa la anumite valori precum onestitatea si impartialitatea

Vineri, sectia pentru procurori din CSM i-a trimit ministrului Justitiei avizul cu privire la desemnarea Adinei Florea la conducerea DNA. Printre caracterizarile facute in raport se numara superficialitate in exercitarea atributiilor, rezistenta scazuta la stres, o capacitate redusa de analiza si de sinteza, sincope in raportatea sa la anumite valori precum onestitatea si impartialitatea.

Potrivit motivarii acestei decizii, publicate astazi de CSM, Adina Florea nu a demonstrat "o constientizare adecvata a diferentei si interdependentei dintre principiul independentei procurorului si cel al subordonarii ierarhice, aspect deosebit de important, mai ales in contextul exercitarii unei fucntii de conducere in cadrul Ministerului Public".

Citeste si:
Iohannis i-a cerut lui Orban sa candideze la Primaria Capitalei
Surse: Iohannis i-a cerut...

De asemenea, CSM a remarcat existenta unei confuzii cu privire la notiunea de independenta. "In acest sens, referitor la alegatia Eu nu am fost niciodata un procuror independent, lucrez in Ministerul Public, Sectia pentru procurori remarca existenta unei confuzii evidente referitoare la notiunea de independenta, imprejurare de neconceput intr-un astfel de cadru.

Sectia retine ca independenta ii este conferita magistratului in vederea protectiei drepturilor persoanelor care apeleaza la justitie pentru a beneficia de un act de dreptate si consta in responsabilitatea magistratului de a convinge, nu prin forta principiului autoritatii, ci a argumentelor rationale, temeinice, acestea constituid astfel un mijloc de a asigura si patrsa increderea publicului in sistemul judiciar", arata CSM.

Citeste AICI mai multe despre avizul dat de CSM

Citeste si:
Hrebenciuc, condamnat la 3 ani inchisoare cu executare
Viorel Hrebenciuc, condamnat...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ana Patru, fost sefa AEP, achitata de Tribunalul Bucuresti