Modificarea vine ca urmare a declansarii de catre presedintele Iohannis, in ianuarie 2017, a procedurii pentru organizarea unui referendum privind Justitia si a declaratiilor facute in ultimele luni de sefului statului, care a spus raspicat ca nu a renuntat la planul de a declansa consultarea populara pe acest subiect, sustine G4Media.

In urma discutiilor din PSD pe tema adoptarii unei ordonante de urgenta privind amnistia si gratierea, Klaus Iohannis a spus ca referendumul ramane in discutie, subliniind ca si-a rugat consilierii sa studieze problema, astfel incat solutia sa fie una eficienta.

In septembrie anul trecut, 36 de senatori PSD si unul de la ALDE au depus in Parlament o initiativa legislativa de modificare a mai multor legi electorale, inclusiv legea privind alegerile europarlamentare. In forma initiatorilor, nu exista interdictia de a organiza un referendum in ziua scrutinului pentru Parlamentul European. Ea nu a aparut nici in forma legii adoptata de Senat, prima camera sesizata.

Modificarea a fost adusa in comisia juridica a Camerei Deputatilor, iar autorul amendamentului a fost parlamentarul UDMR Marton Arpad. Pe 27 noiembrie, acesta a propus modificarea articolului 5 al legii privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European astfel:

Firea, despre problemele...
Citeste si: Firea, despre problemele RADET: PNL e vinovat!
  • La articolul 5, dupa alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins: „(11) Pentru a asigura respectarea prevederilor prezentului articol in ziua de referinta nu se pot organiza alte tipuri de alegeri si nici referendumuri la nivel national sau local.”

Legea a fost adoptata dupa trei saptamani de plenul camerei Deputatilor, forul decizional, cu doar zece abtineri, toate partidele votand in favoarea actului normativ.

Pentru ca nu a fost atacata de nimeni la Curtea Constitutionala, pe 29 decembrie legea a fost trimisa presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Actul normativ se afla inca la Palatul Cotroceni, seful statului avand la dispozitie 20 de zile pentru lua o decizie: retrimiterea legii in Parlament pentru reexaminare, sesizarea Curtii Constitutionale sau trimiterea la Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare.

Alegerile europarlamentare vor avea loc anul acesta in Romania pe 26 mai.

Votul pentru iesirea Marii...
Citeste si: Votul pentru Brexit. Pro sau contra unui nou referendum?