Majoritatea PSD, ALDE, UDMR a modificat la finalul anului trecut legea alegerilor europarlamentare si a introdus o prevedere prin care se interzice organizarea unui referendum la nivel national sau local in ziua scrutinului pentru Parlamentul European.

Modificarea vine ca urmare a declansarii de catre presedintele Iohannis, in ianuarie 2017, a procedurii pentru organizarea unui referendum privind Justitia si a declaratiilor facute in ultimele luni de sefului statului, care a spus raspicat ca nu a renuntat la planul de a declansa consultarea populara pe acest subiect, sustine G4Media.

In urma discutiilor din PSD pe tema adoptarii unei ordonante de urgenta privind amnistia si gratierea, Klaus Iohannis a spus ca referendumul ramane in discutie, subliniind ca si-a rugat consilierii sa studieze problema, astfel incat solutia sa fie una eficienta.

In septembrie anul trecut, 36 de senatori PSD si unul de la ALDE au depus in Parlament o initiativa legislativa de modificare a mai multor legi electorale, inclusiv legea privind alegerile europarlamentare. In forma initiatorilor, nu exista interdictia de a organiza un referendum in ziua scrutinului pentru Parlamentul European. Ea nu a aparut nici in forma legii adoptata de Senat, prima camera sesizata.

Modificarea a fost adusa in comisia juridica a Camerei Deputatilor, iar autorul amendamentului a fost parlamentarul UDMR Marton Arpad. Pe 27 noiembrie, acesta a propus modificarea articolului 5 al legii privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European astfel:

  • La articolul 5, dupa alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins: „(11) Pentru a asigura respectarea prevederilor prezentului articol in ziua de referinta nu se pot organiza alte tipuri de alegeri si nici referendumuri la nivel national sau local.”

Legea a fost adoptata dupa trei saptamani de plenul camerei Deputatilor, forul decizional, cu doar zece abtineri, toate partidele votand in favoarea actului normativ.

Pentru ca nu a fost atacata de nimeni la Curtea Constitutionala, pe 29 decembrie legea a fost trimisa presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Actul normativ se afla inca la Palatul Cotroceni, seful statului avand la dispozitie 20 de zile pentru lua o decizie: retrimiterea legii in Parlament pentru reexaminare, sesizarea Curtii Constitutionale sau trimiterea la Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare.

Alegerile europarlamentare vor avea loc anul acesta in Romania pe 26 mai.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri