Mai multe ONG-uri, asociatii civice si sociologi, experti electorali si analisti politici au solicitat marti Guvernului sa nu adopte ordonanta de urgenta de modificare a legii referendumului propusa de (AEP) Autoritatea Electorala Permanenta, avertizand ca aceasta va afecta drepturile electorale prin cresterea semnificativa a cvorumului de prezenta, incalcand recomandarile Comisiei de la Venetia si totodata si Constitutia Romaniei, potrivit G4Media.

”Proiectul de ordonanta de urgenta prevede calcularea procentului de prezenta necesar pentru validarea referendumului raportat la numarul alegatorilor inscrisi in registrul electoral si nu la numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente, cum cere Legea 3/2000. Avand in vedere ca aceasta modificare este categoric de natura a afecta drepturile electorale, in masura in care presupune cresterea semnificativa a cvorumului de prezenta, consideram ca adoptarea ei prin OUG cu mai putin de o luna inaintea scrutinului contravine articolului 115 alin (6) din Constitutia Romaniei si nu respecta recomandarile Codului de bune practici in materie electorala al Comisiei de la Venetia”, se arata in opinia transmisa de ONG-uri si asociatiile civice.

Acestea atrag atentia ca limitarea practicii modificarii legislatiei electorale prin ordonante de urgenta doar la prevederi menite sa faciliteze organizarea si sa contribuie la buna desfasurare a procesului electoral este o recomandare de lunga durata a organizatiilor societatii civile. Recomandari similare au fost formulate in rapoartele observatorilor internationali ai Oficiului pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR) din 2004, 2009 si 2012.

Potrivit organizatiilor semnatare, in conditiile in care la referendumul precedent conditiile de desfasurare au fost modificate prin OUG in asa fel incat sa faciliteze atingerea pragului de prezenta, iar prevederile proiectului de OUG aflat in dezbatere publica in prezent sunt de natura a ingreuna atingerea aceluiasi prag, ”consideram ca s-a ajuns la practica inacceptabila a modificarii legislatiei electorale prin OUG la fiecare scrutin in functie de interese politice de moment”.

”De asemenea, consideram ca prevederea care interzice autoritatilor publice sa se pronunte in favoarea sau in defavoarea problemei supuse referendumului este excesiva si contravine unei recomandari a Codului de bune practici in materie de referendum al Comisiei de la Venetia, potrivit careia <<[…] nu este necesara interzicerea completa a interventiei autoritatilor publice in favoarea sau in defavoarea propunerii supuse referendumului. Cu toate acestea, autoritatile publice (nationale, regionale si locale) nu trebuie sa influenteze rezultatul scrutinului printr-o campanie excesiva si unilaterala>>”, mai precizeaza ONG-urile si asociatiile civice.

”Solicitam Autoritatii Electorale Permanente si Guvernului Romaniei sa tina cont de problemele semnalate si sa nu adopte OUG in forma actuala. Dorim sa subliniem si faptul ca asemenea modificari legislative imprevizibile si lipsa de unitate a legislatiei electorale fac inca o data dovada necesitatii adoptarii unui Cod Electoral unitar”, conchid organizatiile semnatare.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a avertizat vineri ca PSD intentioneaza sa ii interzica presedintelui Klaus Iohannis, printr-o ordonanta de urgenta de modificare a legii referendumului, posibilitatea de a se pronunta asupra consultarii populare din 26 mai.

”Autoritatea Electorala Permanenta a pus in dezbatere publica un proiect de Ordonanta de Urgenta pe care intentioneaza sa o adopte Guvernul, elaborat impreuna cu Ministerul Afacerilor Interne, prin care este modificata Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Miza acestui proiect odios este aceea de a-i interzice Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, posibilitatea de a se pronunta asupra referendumului pe care domnia sa l-a declansat pentru data de 26 mai. Acest fapt incalca in mod barbar atat Constitutia Romaniei, cat si deciziile Curtii Constitutionale referitoare la libertatea de exprimare pe care o are Presedintele Romaniei”, atrage atentia Ludovic Orban intr-un comunicat de presa transmis de PNL.

„Autoritatile publice au obligatia de fi neutre si impartiale in raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis in campania pentru referendum sa se pronunte in favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”, a mai adaugat acesta.

In septembrie 2018, Guvernul a modificat, prin ordonanta de urgenta, legea astfel incat referendumul pentru redefinirea familiei drept casatoria exclusiva dintre un barbat si o femeie sa se desfasoare timp de doua zile. Cu toate acestea, consultarea populara a fost invalidata datorita prezente extrem de scazute la urne a romanilor.

Purtatorul de cuvant al presedintelui Iohannis, Madalina Puscalau, a anuntat joi intr-o declaratie de presa la Cotroceni cele doua intrebari care vor fi pe buletinul de vot al referendumului pentru justitie organizat de presedinte.

Prima intrebare: Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii in domeniul infractiunilor de coruptie?

A doua intrebare: Sunteti de acord cu interzicerea emiterii de catre guvern a Ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si organizarii judiciare, precum si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele de urgent direct la CCR?

Madalina Puscalau a anuntat ca presedintele Iohannis a semnat decretul pentru declansarea referendumului ce va avea loc pe 26 mai, ziua alegerilor europarlamentare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri