Comisia Europeana a cerut in mod oficial Ministerului Agriculturii sa revizuiasca datele privind recoltele de porumb din 2017 si 2018, au declarat pentru G4Media.ro surse din executivul european. E vorba despre recoltele-record cu care s-au laudat constant ministrul Petre Daea si fostul sef al PSD, Liviu Dragnea. Miza corectitudinii acestor date e semnificativa: in 2018, cresterea productiei in agricultura (determinata in grad covarsitor de cresterea masiva a productiei raportate la porumb) a contat pentru 0,4 puncte din cresterea de 4,1% a economiei Romaniei.

Informatia despre cererile Comisiei Europene pentru revizuirea unor statistici agricole a fost publicata in premiera de jurnalistul Vlad Macovei pe portalul AgroIntel.ro.

Semne de intrebare legate de corectitudinea datelor comunciate de guvernul Romaniei cu privire la recoltele-record au aparut in momentul in care, potrivit datelor Institutului National de Statistica, recolta de porumb in 2018 a fost de 18,3 milioane tone, in crestere cu peste 4 milioane de tone fata de 2017, la o suprafata similara. Or, in 2017 productia crescuse deja cu alte aproape 4 milioane de tone fata de 2016 pe fondul unor conditii meteo favorabile.

Cu alte cuvinte, productia de porumb in Romania a crescut in doi ani cu 8 milioane de tone, adica o crestere de 70% a productiei. Si asta in conditiile unei usoare scaderi a suprafetei cultivate cu porumb din 2016 pana in 2018.

”Suntem in contact permanent cu toate Statele Membre UE privind datele de productie pentru a realiza statisticile legate de productia de cereale in UE. In cazul Romaniei, am cerut ca parte a acestui exercitiu de rutina sa revizuiasca datele privind productia de porumb pentru 2017 si 2018. Acuratetea, fiabilitatea si credibilitatea statisticilor sunt vitale pentru a asigura transparenta pietelor si a le permite operatorilor din piata unica sa ia deciziile corecte de investitii”, au declarat pentru G4Media.ro sursele citate.

Intrebat intr-o conferinta de presa despre cererea Comisiei Europene, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a minimalizat importanta evenimentului. ”Noi primim tot timpul informatii de la Comisie si raspundem intotdeauna. Sunt corespondente uzuale, cu punere de acord pe fiecare domeniu in parte. Am vazut ca s-a interpretat ca nu sunt adevarate cifrele respective. Aiurea! E vorba despre o punere in acord pe sistemul informational pe care il au statele si pe care il are si UE. Am mai primit aceste cereri si privind alte domenii, e o procedura normala”.

In decembrie anul trecut, ministrul Petre Daea anunta triumfal recoltele-record de porumb intr-o emisiune dedicata la Antena 3: ”Sunt doi ani consecutivi cand am depaşit Franţa la producţia de porumb… O spun şi o voi repeta: nu se va mai da Romania jos de pe piedestal. Şi va spun şi de ce: pentru ca punem in mişcare sistemul de irigaţii, iar intr-un sistem de irigaţii cu suprafaţa activa de doua milioane, care se poate iriga, cu siguranţa va fi un milion de hectare cu porumb”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri