Klaus Iohannis a declarat, miercuri dimineata, la evenimentul „GoTech World” de la Romexpo, ca sprijinirea sectorului digital trebuie sa fie prioritatea zero a oricarui guvern, iar predictibilitatea - cuvantul de ordine al oricarei guvernari responsabile, seful statului precizand, insa, ca, in ultimii ani, "numai predictibilitate nu am avut", potrivit Agerpres.


"Pentru urmatorii ani, consider ca sprijinirea dezvoltarii sectorului digital ar trebui sa se afle, cu titlu de prioritate zero, pe agenda oricarui Guvern - care sper ca va veni dupa saptamana viitoare. Predictibilitatea este cuvantul de ordine al oricarei guvernari responsabile. Dar, cum am vazut in ultimii ani, din pacate, orice numai predictibilitate nu am avut. Nu am sa insist acum asupra degringoladei generate de PSD in sectoare esentiale ale economiei nationale si nici asupra incapacitatii acestui partid de a intelege ca administratia trebuie sa sprijine mediul de afaceri, nu sa ii distruga speranta si perspectivele", a afirmat Iohannis, la expo-conferinta GoTech World, desfasurata la Romexpo.

Presedintele a subliniat ca sectorul digital este "marea revelatie a economiei romanesti", avand in vedere ca in ultimul deceniu industria IT&C a ajuns la 6% din PIB, "intr-un timp record". Potrivit lui Iohannis, exista peste 140.000 de profesionisti angajati in domeniu, iar piata autohtona de profil are in prezent o valoare de circa 4,5 miliarde de euro.

"Ieri am fost in Belgia, in Bruxelles, unde Romania participa la un mega-eveniment cultural, Europalia, si am avut ocazia sa discut cu Majestatea Sa Regele Belgiei si cu cativa ministri din Guvernul belgian. Le-am spus exact aceste lucruri. La noi, in mai putin de un deceniu, IT&C a crescut de la practic 0 la 6% si m-au intrebat de doua ori 'la 6%?!'. Deci, oamenii au fost extrem de impresionati de aceasta performanta nemaipomenita a Romaniei. Si acest lucru vi se datoreaza", le-a transmis seful statului participantilor la eveniment.

El a vorbit despre nevoia de "multiplicare a eforturilor in domeniul infrastructurii digitale" si despre importanta unui mediu de afaceri favorabil investitiilor in creativitate, inovare si tehnologie.

"Faptul ca suntem azi, aici, arata hotararea noastra de a lucra impreuna pentru a schimba lucrurile in bine, in aceasta directie", a spus presedintele.

Potrivit lui Iohannis, "de la an la an, initiativele orientate spre digitalizare in economia si in societatea romaneasca devin tot mai numeroase si mai consistente" iar statul trebuie sa incurajeze si sa sustina, prin cadrul legislativ, acest proces de modernizare.

"Inteligenta artificiala, automatizarea, tehnologiile 3D si altele asemenea au deschis noi perspective in industrie, transporturi, energie, agricultura, dar si in administratie si in sfera serviciilor publice. Competentele viitorului evolueaza incet, dar sigur, de la abordari teoretice la initiative foarte concrete. Astfel ajungem la o calitate a vietii mai buna, la afaceri prospere, profitabile, si la o dezvoltare durabila", a evidentiat el.

Seful statului s-a declarat incantat sa vada in cadrul evenimentului nu doar companii competitive, ale caror produse sunt prezente in toata lumea, ci si multi tineri care si-au incercat "talentul tehnologic si antreprenorial" prin construirea de start-up-uri inovatoare.

"In ecuatia progresului, eu cred ca cea mai puternica forta este cea a ideilor transformate in realitate. De aceea, astazi, poate mai mult ca oricand este nevoie ca liderii comunitatii de afaceri sa devina un exemplu si totodata un punct de sprijin pentru tinerii antreprenori. Sectorul IT&C trebuie sa devina un varf de lance in dezvoltarea economiei si a societatii, atat prin liderii consacrati, cat si prin cei intrati recent pe piata", a afirmat el.

Klaus Iohannis a precizat ca a oferit Inaltul Patronaj proiectului "Romania TechNation", care va demara saptamana viitoare si este "dedicat impulsionarii transformarii Romaniei prin tehnologie"

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri