Presedintele Klaus Iohannis a declarat, ca in scoli trebuie facuta o educatie antreprenoriala reala si ca Romania are nevoie de capital autohton romanesc.

"Trebuie facuta o educatie antreprenoriala reala. Reala! Atentie! Toata lumea are impresia ca, daca trimitem in scoala pe unii care predau o materie care se numeste Educatie antreprenoriala, am rezolvat problema. Nu e chiar asa! Nu poti sa trimiti la scoala sa predea oamenii ceva ce, de fapt, nu se pricep sa faca. Stiti foarte bine ca am avut - generatia noastra, precum domnul prim-ministru si cum mine - am avut profesorii de Economie politica si Socialism. Oameni de multe ori respectabili, dar care nu au absolut, dar absolut nicio treaba cu educatia antreprenoriala - gasindu-i in scoala li se da Educatia antreprenoriala. Nu putem sa ne ascundem la infinit dupa deget. Trebuie sa abordam problema, sa o rezolvam, dar intr-un mod serios si sustenabil. In acelasi fel, nu cred ca este bine sa lasam manageri sa invete singuri la locul de munca, multi dintre dumneavoastra ati reusit, felicitari! Fiecare stie cum a facut-o, uitand-se aici, acolo, vorbind cu unul si cu altul. Daca v-ati uitat cum functioneaza acest sistem, cum ziceam noi mai demult - in tarile cu apa calda, in vestul Europei, exista scoli pentru oameni de afaceri, scoli care le permit sa invete baza, un pic de management, un pic de contabilitate, un pic de politica de personal, un pic de afaceri internationale si asa mai departe. Sigur ca dumneavoastra ati muncit si ati prins cumva aceste lucruri, dar daca continuam asa o sa ramaneti asa putini cum sunteti acum", a afirmat Iohannis, la evenimentul "Topul national al firmelor private din Romania".

Tara are nevoie de capital autohton romanesc

"Fara antreprenori autohtoni asa ceva nu se dezvolta! Nu ma intelegeti gresit, nu am absolut nimic impotriva investitorilor straini, ei sunt bine veniti si au reusit sa ridice nivelul antreprenoriatului romanesc, dar daca vrem sa facem urmatorul pas trebuie sa dam o sansa tinerilor sa invete cum sa fie antreprenori de succes. Nu toti vor reusi, dar considerabil mai multi decat acum", a aratat Iohannis.

Seful statului a spus ca in Romania exista prea putine firme si antreprenori.

"Aud foarte des (...) ca ne aflam intr-o tranzitie dintr-un capitalism clasic intr-o societate a cunoasterii, cum aud foarte des pe unii care comenteaza politica ca noi am scapat demult de comunism si ne indreptam spre o societate matura. Va spun drept ca si intr-una si intr-alta suntem cam departe de obiectiv si in consecinta cred ca trebuie sa mergem si sa eliminam radacina raului. Nu putem sa construim o societate democratica matura folosind metode si structuri din '67, este clar, cum nu putem sa trecem intr-o etapa de piata matura, cu firme multe care se bazeaza pe inteligenta artificiala, pe cunoastere la modul general, pana cand nu avem o baza serioasa. In Romania avem mult-mult prea putini antreprenori, avem mult prea putine firme si mult prea putin respect pentru economia reala si toate aceste lucruri trebuie abordate frontal. Altfel, cu masuri de tip Ordonanta 114 si asa mai departe nu facem doi pasi inainte si unul inapoi, ci invers, unul inainte si doi inapoi. Este foarte clar si va spun si repet ce am tot spus zilele acestea: rasuflu usurat ca am scapat de acel guvern toxic!", a punctat presedintele.

Klaus Iohannis a opinat ca o Romanie antreprenoriala se poate construi prin crearea unui cadru echitabil pentru dezvoltarea firmelor, reducerea birocratiei, incurajand oamenii care fac performanta.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri