O iniţiativă cetăţenească de revizuire a Constituţiei a fost prezentată public, propunându-se înlocuirea termenului de "soţi" cu sintagma "un bărbat şi o femeie" şi introducerea în legea fundamentală a dreptului de a utiliza numerar în orice tranzacţii.

"Scopul iniţiativei legislative a cetăţenilor de revizuire a Constituţiei României este reprezentat, pe de o parte, de modificarea articolului 48, alineat 1 din Constituţia României, în sensul înlocuirii termenului de 'soţi' cu sintagma 'un bărbat şi o femeie', astfel încât să se asigure implementarea precisă şi literală a unor expresii consacrate, cu puterea unor garanţii imuabile destinate ocrotirii familiei, care este recunoscută în articolul 16 din Declaraţia universală a drepturilor omului drept 'elementul natural şi fundamental al societăţii'. În acelaşi context, doar bărbatul şi femeia împreună se bucura de recunoaşterea şi garantarea universală a dreptului de a se căsători şi de a întemeia o familie, pe baza unor importante considerente de natură culturală, istorică şi morală specific româneşti", a declarat, într-o conferinţă de presă organizată de Comitetul pentru promovarea iniţiativei, directorul Centrului Român de Studii şi Strategii, Eugen Popescu, moderator al evenimentului.

Potrivit acestuia, scopul iniţiativei este şi de a consacra în Constituţie dreptul de a utiliza numerar în orice tranzacţii, prin modificarea articolelor 45 şi 137 din legea fundamentală, având în vedere "caracterul esenţial al protejării libertăţii individuale în cadrul tranzacţiilor financiare".

Eugen Popescu a spus că, în contextul evoluţiei digitale şi a tendinţei de reducere a utilizării numerarului, este "crucial" să fie protejată această modalitate de plată, pentru a asigura "accesul neîngrădit al persoanelor la bunuri şi servicii".

El a menţionat că dreptul de a plăti în numerar este "o componentă esenţială a libertăţii economice a cetăţenilor" şi trebuie garantat în Constituţie.

"Introducerea dreptului de a plăti numerar în Constituţie ajută (...) la menţinerea unui echilibru între progresul tehnologic şi respectarea opţiunilor tradiţionale de plată. Este imperativ să fie asigurat că avansul către mijloacele de plată electronice nu încalcă drepturile cetăţenilor care doresc să utilizeze în continuare numerar", a susţinut Popescu.

Conform acestuia, această iniţiativă pentru revizuirea Constituţiei este sprijinită şi de organizaţii neguvernamentale, printre care se numără Alianţa Familiilor din România şi Fundaţia pentru românii de pretutindeni.

La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea, membru al Comitetului de iniţiativă, a declarat că în Constituţie este prevăzut un principiu al libertăţii economice şi comerciale, iar România este în proporţie "covârşitoare", probabil peste 50%, "o ţară nebancarizată".

Din Comitetul de iniţiativă mai fac parte, printre alţii, George Mihail Neamţu, Dan Puric, Bogdan Ioan Stanciu.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri