Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia a semnat contracte de armament cu peste 40 de ţări africane, în timpul sesiunii plenare a celui de-al doilea summit Rusia-Africa, care se desfăşoară de data aceasta la Sankt Petersburg, potrivit EFE, scrie Agerpres.

"Pentru a consolida capacitatea de apărare a ţărilor de pe continent, dezvoltăm cooperarea în domeniul militar şi tehnico-militar", a declarat Putin, exprimându-se în faţa liderilor unor ţări precum Egipt, Congo, Camerun şi Republica Centrafricană.

El a subliniat că o parte din livrările de arme către aceste ţări se face gratuit, deoarece scopul final este de a le asigura securitatea şi suveranitatea.

"Rusia a semnat contracte de cooperare tehnico-militară cu mai mult de 40 de ţări din Africa, cărora le furnizăm o gamă largă de arme şi echipamente de apărare", a afirmat preşedintele rus. Putin a indicat că delegaţiile africane participă în mod constant la expoziţii, forumuri şi exerciţii militare organizate în Rusia pentru a se familiariza cu armamentul de nouă generaţie.

Fără a atinge nivelurile din perioada Uniunii Sovietice, Rusia a semnat contracte în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari la precedentul summit Rusia-Africa din 2019. Unele ţări africane au renunţat la cooperarea cu Franţa, pe care au acuzat-o că se amestecă în afacerile lor interne, în favoarea armamentului rusesc.

De altfel, consorţiul militar rus Almaz-Antei a prezentat cu ocazia acestui summit o serie de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă şi medie de acţiune Tor, Viking şi Buk.

Summitul Rusia-Africa din acest an a fost umbrit de izbucnirea revoltei militare din Niger, al cărui preşedinte, Mohamed Bazoum, a fost destituit şi este deţinut de către autorii loviturii de stat. "Condamnăm cu fermitate evenimentele din Niger şi cerem eliberarea imediată a preşedintelui Mohamed Bazoum şi a familiei sale", a declarat la summit Azali Assoumani, preşedintele Comore, care asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie al Uniunii Africane.

În timpul discursului său de vineri, Putin a stat alături de Ibrahim Traore, preşedintele interimar al Burkina Faso, care este acuzat că a cooperat cu mercenarii ruşi din Grupul Wagner încă de la lovitura de stat pe care a dat-o în 2022. Presa locală a relatat joi că şeful Wagner, Evgheni Prigojin, s-a întâlnit la Sankt Petersburg cu reprezentanţi din Niger, Mali şi Republica Centrafricană, unde mercenarii ruşi au sosit săptămâna aceasta pentru a asigura securitatea pentru referendumul constituţional de duminică.

Sursa foto: Alexey Smyshlyaev / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri