România a notificat oficial aliații NATO că intenționează să îl propună pe Klaus Iohannis drept secretar general al Alianței. Propunerea vine în contextul în care SUA, Franța și Marea Britanie au transmis că îl vor susține pe Mark Rutte, actualul premier olandez pentru această funcție, scrie HotNews.

Dacă va fi votat ca secretar general al NATO, Klaus Iohannis ar urma să preia funcția de la Jens Stoltenberg. Anunțul nu vine, totuși, ca o surpriză, având în vedere că în trecut s-a vehiculat deja această informație, iar Klaus Iohannis și-a manifestat disponibilitatea de a prelua această funcție după ce își termină mandatul de președinte al României.

„În clipa de față, îne numele Guvernului nu am date pentru a comunica pe acest subiect”, a comunicat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, potrivit sursei citate.

Mark Rutte, principalul oponent al lui Klaus Iohannis pentru poziția de secretar general al NATO

Premierul olandez în exerciţiu, liberalul Mark Rutte, pare bine plasat pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg în postul de secretar general al NATO, în pofida şocului provocat de victoria extremei drepte la alegerile legislative în Olanda, după cum a scris France Presse în noiembrie 2023.

Stoltenberg mai are mai puțin de un an din mandatul ce i-a fost prelungit succesiv în contextul războiului din Ucraina, dar cursa pentru postul său este deja lansată la Bruxelles, unde marţi are loc o reuniune a miniştrilor de externe din ţările NATO ce va aborda şi acest subiect.

"Bun negociator", "prim-ministru experimentat", după 13 ani în fruntea guvenului în ţara sa, Mark Rutte, în vârstă de 56 de ani, "are mult sprijin" în interiorul NATO, inclusiv din partea SUA şi a Franţei, aşadar bifează multe criterii, consideră mai mulţi diplomaţi din NATO intervievaţi de France Presse, care nu văd deloc un "handicap" în rezultatul alegerilor legislative din Olanda, câştigate de partidul de extremă dreapta condus de euroscepticul Geert Wilders.

Problema găsirii unui înlocuitor pentru Stoltenberg pare stringentă, întrucât mai multe ţări, printre care Franţa, SUA şi Canada doresc o decizie rapidă pentru ca Alianţa Nord-Atlantică să nu se vadă prinsă în mijlocul "târguielilor" de la Bruxelles pentru posturile din instituţiile UE după alegerile europarlamentare din iunie.

Familiarizat cu întâlnirile europene, un atu al lui Rutte este că a reuşit să lege relaţii cu numeroşi lideri, inclusiv cu fostul preşedinte american Donald Trump, a cărui eventuală revenire la Casa Albă după alegerile de anul viitor provoacă emoţii pe culoarele sediului NATO.

Sursa foto: Presidency.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri