Pasajul Basarab a fost inaugurat in urma cu mai putin de o saptamana, insa proprietarii apartamentelor din zonele adiacente incearca deja sa profite, anunturile de vanzare si inchiriere mizand puternic pe beneficiile aduse de noul pasaj.
Proprietarul unei garsoniere cu o suprafata utila de 30 mp, amplasata la etajul noua al unui bloc cu zece etaje construit in anul 1984, aflat la intersectia bulevardelor Titulescu si Banu Manta, cere un pret de 44.000 de euro, potrivit anuntului publicat pe portalul imobiliare.ro. Pretul pe metru patrat asteptat ajunge la 1.466 euro, fata de media de 1.180 euro/mp intalnita pentru apartamentele vechi din Capitala.

Un alt proprietar asteapta pentru apartamentul sau cu trei camere, cu o suprafata utila de 62 mp, construit in anul 1962, un pret de 72.000 euro, conform anuntului publicat pe MagazinulDeCase.ro. Locuinta se afla la etajul patru din sapte, pe Calea Grivitei, este semidecomandata si necesita renovare, dupa cum mentioneaza proprietarul in anunt, adaugand ca blocul este amplasat “langa Pasaj Basarab, statia de metrou Basarab” si are “legaturi de transport foarte bune”. Media preturilor pentru apartamentele vechi cu trei camere din Bucuresti oscileaza in jurul valorii de 70.000 euro, potrivit oficialilor MagazinulDeCase.ro.

Specialistii din piata imobiliara sunt rezervati insa cand vine vorba de impactul imediat al Pasajului Basarab in preturile apartamentelor si spun ca o comparatie intre preturile locuintelor din zonele adiacente si cele din restul Bucurestiului va putea fi facuta peste cel putin sase luni.

“Nu consider ca preturile apartamentelor se vor modifica semnificativ ca urmare a deschiderii pasajului, nici in Militari si zonele adiacente, si nici in zonele Basarab, Gara de Nord, Titulescu si Victoriei. Spun aceste lucruri tinand cont si de conditiile de trafic din primele zile trecute de la inaugurare”, afirma Cristian Nistea, expert evaluator in cadrul companiei de evaluare Darian.

Nistea spune ca este posibil sa apara un optimism exagerat al proprietarilor, dar atata timp cand acest lucru nu este dublat de un optimism al cumparatorilor, preturile nu vor creste semnificativ. “Ca si alte riscuri, as aminti posibilitatea aparitiei unor blocaje in trafic, eventuala poluare cu noxe sau poluare fonica in cazul proprietatilor situate in imediata vecinatate a pasajului”, arata evaluatorul.

Si Alexandru Pricop, managing partner al Coldwell Banker Affiliates of Romania, este de parere ca noul pasaj nu va influenta preturile. “Deschiderea Pasajului Basarab nu va avea o influenta semnificativa asupra preturilor apartamentelor din zonele adicente sau care vor beneficia de pe urma deschiderii pasajului. Vor fi, desigur, vanzatori care vor incerca sa speculeze acest aspect, dar nu va fi o influenta la nivel de piata. Oferta este mai mare decat cererea iar preturile sunt dictate intotdeauna de raportul cerere – oferta”, explica Pricop.

Metroul din Drumul Taberei ar putea scumpi apartamentele


In plus, continua el, sunt factori mult mai decisivi pentru evolutia pietei rezidentiale, precum mersul general al economiei sau intentia Bancii Centrale de a inaspri conditiile de creditare. “ Acest ultim factor poate avea o influenta decisiva asupra preturilor, prin comparatie cu deschiderea Pasajului Basarab a carui influenta va fi mult, mult mai redusa. Daca s-ar fi finalizat acum linia de metrou din Drumul Taberei am fi asistat la un impact mult mai semnificativ”, subliniaza specialistul Coldwell Banker.

De pe urma inaugurarii pasajului vor beneficia in special locuitorii din zona de vest a orasului, al caror tranzit spre zona de nord sau cea centrala, respectiv Victoriei, va fi mult mai facil. Daca preturile nu vor fluctua semnificativ, este posibil sa asistam la o majorare a numarului de tranzactii cu proprietati din zona de vest, mai spune Alexandru Pricop.

“Pe termen mediu, zonele din partea de vest a Capitalei vor avea o accesibilitate mai mare si preturile apartamentelor din aceste zone ar putea inregistra cresteri mai mari comparativ cu apartamentele din alte zone. Aacest scenariu poate insa sa fie valabil doar in momentul in care piata rezidentiala va relua trendul ascendent”, arata Pricop.

Iar daca preturile apartamentelor nu vor fi influentate major de finalizarea Pasajului Basarab, Cristian Nistea, de la Darian, afirma ca anumite proprietati comerciale ar putea fi influentate pozitiv de aceasta deschidere.

"Ma refer in principal la Carrefour Orhideea si IDM, care nu au beneficiat de un vad comercial prea bun pe durata constructiilor si care, probabil acum, vor avea o crestere a vanzarilor datorata in special accesului mai facil al potentialilor cumparatori. Totusi, aceste presupuneri vor trebui sa fie confirmate de cifre si doar timpul ne va spune daca sunt corecte sau nu", a incheiat evaluatorul.

Comenteaza aici: Ce impact crezi ca va avea Pasajul Basarab asupra preturilor pentru apartamente? Cum te afecteaza pe tine deschiderea pasajului?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri