In urmatorii 25 de ani sint necesare investitii de 100 de miliarde de euro pentru constructia de locuinte. Peste 80% dintre imobilele de locuit din Romania pot fi incadrate, potrivit normelor europene, in categoria locuintelor sociale.
Pentru a acoperi necesarul de locuinte din ce in ce mai mare, in Romania ar trebui sa se construiasca in urmatorii 25 de ani in valoare de 100 de miliarde de euro. Avem de recuperat un decalaj foarte mare fata de tarile europene si de aceea va trebui sa investim sume foarte mari in perioada urmatoare. Va fi nevoie sa se realizeze anual cel putin 1.085 de proiecte, a spus Dan Ioan Popp, patronul unei cunoscute firme de constructii. Potrivit acestuia, in urmatorii opt ani vor trebui investite 1,2 miliarde de euro in constructia de locuinte accesibile, locuinte sociale si in reabilitarea termica a blocurilor.

Vile mai putine

Locuintele de lux nu reprezinta o prioritate pe piata imobiliara. Vilele sint necesare intr-un numar mai redus. Se adreseaza doar unui segment redus de populatie, acoperind astfel doar o nisa de piata. In perioada urmatoare va trebui rezolvata pe scara larga problema locuintelor. In acest sens, ofertele constructorilor se vor indrepta catre segmentul caselor accesibile si mai ales catre cel al locuintelor sociale, a precizat Popp.

80% - locuinte sociale

Problema locuintelor destinate inchirierii sau a celor sociale va fi o prioritate, desi majoritatea romanilor isi doresc o casa proprietate personala. Oricum, peste 80% dintre locuintele din Romania se incadreaza in aceasta categorie, deci romanii sint obisnuiti cu acest gen de case. Toata lumea isi doreste totusi sa cumpere astfel de locuinte. Din acest punct de vedere piata romaneasca este una atipica. In timp ce in Germania 60% dintre locuinte sint inchiriate, iar media europeana este de 42%, Romania are doar 3% case cu chirie. Oamenii vor trebui sa se obisnuiasca sa inchirieze o casa pe care nu-si permit sa o cumpere si tocmai de aceea vor trebui construite astfel de locuinte, a mai aratat Popp.

Fiecarui locuitor al Romaniei ii revin 0,8 camere de locuit in conditiile in care un european are la dispozitie 3,4 camere. In plus, doar jumatate dintre casele din tara noastra se bucura de retele de utilitati, fata de 99% in UE. Pentru ca media de virsta a locuintelor noastre este de 47 de ani (fata de 30 de ani in tarile dezvoltate), siguranta acestora lasa de dorit. Doar 40% dintre casele romanilor sint sigure in eventualitatea unui cutremur.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri