Ioana Momiceanu, unul dintre cei mai experimentati consultanti imobiliari din piata locala, care a fost cooptata in urma cu aproape sase luni in echipa miliardarului Dinu Patriciu, spune ca Pipera ramane o zona cu potential pentru dezvoltarile de birouri, insa dupa ce investitorii au facut tot ce le-a stat in putinta, acum este randul autoritatilor pentru ca aceasta zona sa se dezvolte.
Momiceanu are o experienta de 18 ani in real estate si este cunoscuta in special pentru conducerea companiilor de consultanta imobiliara CBRE si BNP Paribas Real Estate. Din luna mai, ea este responsabila cu administrarea portofoliul din Romania al companiei Dinu Patriciu Global Properties (DPGP), care totalizeaza aproape 85.000 mp de birouri. Rata de neocupare in birourile detinute de DPGP pe piata locala este de circa 15%, generata in special de cladirea Cubic Center, amplasata in zona Pipera, o zona cunoscuta pentru suprafata mare de birouri neocupate .

“Pipera este o zona dificila in ceea ce priveste atragerea chiriasilor, desi chiriile sunt cu pana la 25-30% mai mici fata de centrul Bucurestiului. Pe termen lung cred ca ramane o zona cu potential si s-ar putea dezvolta asa cum a facut-o Floreasca-Barbu Vacarescu, insa totul depinde de infrastructura. Investitorii imobiliari au facut tot ce se putea pentru Pipera, acum este randul autoritatilor”, a declarat Ioana Momiceanu (foto), head of asset management pentru portofoliul din Romania al companiei Dinu Patriciu Global Properties (DPGP), in primul sau interviu dupa plecarea din consultanta imobiliara.

Ea da exemplu lipsa mijloacelor de transport in comun si a trotuarelor pietonale, care nu pot fi compensate in niciun fel de calitatea cladirilor din zona. Pana cand infrastructura urbanistica si de transport public in zona Pipera nu vor fi imbunatatite, avantajul principal pentru companiile care aleg sa isi mute sediul in aceasta zona ramane optimizarea costurilor de ocupare dat de nivelul scazut al chiriilor, care pot fi, pentru suprafetele mari inchiriate, si sub 10 euro/mp.

Cladirea Cubic Center, cu o suprafata de 27.600 mp, reprezinta peste 30% din suprafata totala a portofoliul imobiliar detinut de omul de afaceri Dinu Patriciu in Romania. In prezent, proiectul gazduieste doi chiriasi, companiile Mercadia, controlata tot de Dinu Patriciu, si Dream Team Catering, insa in urmatoarele saptamani vor fi anuntati noi ocupanti. Tot in Pipera, compania DPGP mai detine cladirea Evo Center, cu o suprafata de 2.200 mp, inchiriata integral de catre Adama Management si International Pediatric & Family Medical.

In ceea ce priveste imbunatatirea infrastructurii urbanistice din zona Pipera, singura mare lucrare aflata in desfasurare este supralargirea soselei Pipera si pasajul denivelat, programata spre finalizare la sfarsitul acestui an. Proiectul vizeaza triplarea numarului de benzi a soselei Pipera si constructia unui pasaj pentru supratraversarea bulevardului Barbu Vacarescu si a Caii Floreasca, valoarea totala a investitiei apropiindu-se de 25 de milioane de euro.

Ce inseamna 25 de milioane de euro pentru Pipera? Este aceeasi suma pe care compania JTI a anuntat recent ca o va investi in extinderea capacitatii de productie a fabricii de pe platforma Pipera si de opt ori mai mica decat investitia anuntata zilele trecute de chinezii de la Huawei intr-un centru de proiectare tot din zona Pipera.

Cu toate acestea, Momiceanu considera ca pasajul va "apropia" Cubic Center, la mai putin de cinci minute de mers cu masina, de statia de metrou Aurel Vlaicu, ceea ce va descongestiona traficul rutier dinspre soseaua Petricani.

De la consultant la investitor: “Sunt mai aproape de produs”

Ioana Momiceanu, in varsta de 49 de ani, a parasit la finalul anului 2009 compania BNP Paribas Real Estate, unde a detinut functia de CEO din 2008. Anterior, ea a creat si a condus doua companii in Romania: Jones Lang LaSalle (JLL) in 1995 si franciza CB Richard Ellis (CBRE) in 2001. In urmatorii sapte ani, intre 2001 si 2008, Momiceanu a fost directorul general al CBRE. In echipa lui Dinu Patriciu a venit in luna mai si spune ca cea mai importanta schimbare este apropierea de produs.

“Ca si consultant imobiliar, interactionezi cu mai multi clienti, care detin portofolii diferite si faci tot ceea ce inseamna consultanta, de la tranzactii, evaluari, studii la marketing de proprietati. In cazul managementului unui portofoliu , esti mult mai aproape de produs, de rezultatele direct generate de deciziile de management asupra portofoliului detinut de investitor si te implici mai mult, chiar la nivel subiectiv”, explica Momiceanu.

In ceea ce priveste numarul de companii de consultanta imobiliara active pe piata locala, Ioana Momiceanu este de parere ca nu sunt inca prea multe, mai ales in contextul recentelor fuziuni. In plus, competitia ridicata si faptul ca mai toti proprietarii de birouri si, mai nou de mall-uri, aleg sa lucreze in sistem de co-exclusivitate, cu mai multe companii de consultanta, trebuie sa stimuleze jucatorii din piata, astfel incat calitatea servicilor oferite sa cresca.

Echipa Dinu Patriciu Global Services din Romania numara in prezent 13 angajati si este coordonata de David Hayward.

Citeste mai multe despre cei care conduc afacerile imobiliare ale lui Dinu Patriciu in curand pe wall-street.ro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri