Timisoreanul Ovidiu Sandor, care a vandut in acest an City Business Centre, cel mai mare complex de birouri din afara Capitalei, spune ca atunci cand un proiect imobiliar nu merge bine este vina dezvoltatorului si nu a constructorului, el dand ca exemplu negativ statul roman, pe care il considera "cel mai prost dezvoltator".
Proprietarul fabricii de confectii ModaTim, care exporta pentru Hugo Boss, Escada si Burberry, omul de afaceri Ovidiu Sandor a dezvoltat in ultimii sapte ani complexul de birouri City Business Centre, amplasat in centrul Timisoarei. La inceputul acestui an, Sandor a anuntat ca a vandut proiectul catre fondul sud-african de investitii NEPI, intr-o tranzactie estimata la circa 81 de milioane de euro, el ramand insa implicat in continuare in administrarea si dezvoltarea City Business Centre.

La un eveniment organizat de imobiliare.ro, Ovidiu Sandor a povestit despre primul sau milion de euro si despre cum poti face bani chiar daca nu ai experienta intr-un domeniu.

"Primul milion l-am mostenit odata cu fabrica pe care tatal meu a condus-o timp de 20 de ani. Din imobiliare n-am facut bani, am facut doar ceea ce mi-a placut, iar banii au fost o rezultanta. (...) Dincolo de cladiri, am construit un mecanism", a spus Sandor.

"Cand n-ai experienta in ceva, cumpar-o"

Omul de afaceri a mostenit de la tatal sau fabrica ModaTim, pe care a fost nevoit sa o relocheze pe o platforma industriala in afara Timisoarei, in comuna Giroc, in urma unei investitii de circa 3,5 milioane de euro. Insa terenul din centrul orasului trebuia exploatat, asa ca Sandor a decis sa inceapa pe cont propriu un proiect de birouri.

"Cand am luat decizia sa relocam fabrica ModaTim in afara orasului, am facut o lista cu ce proiecte imobiliare putem dezvolta pe terenul central pe care era fabrica si, tot eliminand ideile de pe lista, am ramas doar cu cladirile de birouri. Am fi putut vinde terenul si aici trebuie sa-i multumesc unui dezvoltator german care ne-a facut o oferta atat de mica, incat am decis ca e mai bine sa construim pe cont propriu. Este adevarat, n-aveam experienta in imobiliare, dar eu am un principiu: «cand n-ai experienta in ceva, cumpar-o»", a continuat el.

"Am devenit foarte popular printre bancheri"

In ceea ce priveste relatia constructor-dezvoltator, Ovidiu Sandor considera ca nu exista constructor prost, iar daca un proiect imobiliar nu merge, atunci este vina dezvoltatorului.

"Cel mai prost dezvoltator e statul. De ce acelasi constructor, cand lucreaza pentru un dezvoltator, stie sa faca bine si la timp, iar cand lucreaza pentru stat intarzie si lucrarea iese de o calitate slaba?", se intreaba Sandor.

Omul de afaceri a vandut primele trei cladiri existente catre NEPI si s-a angajat sa le dezvolte pe urmatoarele doua pana in 2014. Cladirea D, care va fi livrata in luna septembrie, este preinchiriata in proportie de 60%, iar pana la finalizare va atinge un grad de ocupare de 80%, potrivit estimarilor lui Ovidiu Sandor.

Despre decizia de vanzare, Sandor spune ca a tinut cont de ce poate face cu banii si, mai ales, de cum ii poate multiplica.

"Consider ca banii primiti acum pot genera in trei ani mai multi bani decat daca am fi amanat vanzarea. (...) Am devenit si foarte popular printre bancheri acum. Primesc invitatii la tot felul de evenimente, la orice piesa de teatru din lume", spune zambind omul de afaceri.

"Pot construi in continuare birouri"

Intrebat ce a facut cu banii primiti de la NEPI, Sandor a raspuns ca si-a rambursat un credit pentru locuinta pe care o detine, dar nu a cumparat "masini scumpe".

Legat de planurile de viitor, seful ModaTim Investment spune ca se uita activ la piata si vrea ca pana la finalizarea City Business Centre sa inceapa un nou proiect imobiliar. "Chiar daca acordul cu NEPI are anumite clauze, care sunt confidentiale, la sfarsitul zilei sunt un dezvoltator, asa ca dincolo de orice restrictii pot construi in continuare birouri", a spus Sandor.

Un avantaj pentru viitoarele dezvoltari l-ar putea constitui pretul terenurilor, despre care Sandor spune ca va continua sa scada.

"Preturile terenurilor vor mai scadea si nu din cauza crizei, ci pentru ca sunt orase, precum Cluj-Napoca sau Timisoara, care trebuie sa isi reinnoiasca PUG-urile (n.r.: Plan Urbanistic General)", a incheiat Ovidiu Sandor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri