Anul 2016 a debutat chiar cu o crestere ridicata a achizitiilor realizate prin Prima Casa, in contextul discutiilor pe marginea Legii Darii in Plata, si cu o usoara majorare a preturilor in unele piete regionale, in contextul unei oferte relativ reduse. Doar in 2015 au fost acordate aproximativ 139.000 de credite programul Prima Casa. Imbunatatirea conditiilor de creditare, prin reducerile succesive ale dobanzilor bancare si a dobanzii de politica monetara, care influenteaza direct costurile finantarilor prin programul Prima Casa, si cresterea salariilor, atat in mediul privat cat si in companiile de stat, s-au concretizat intr-un numar tot mai mare de persoane pentru care cumpararea unei locuinte noi a devenit accesibila.

Dar, ministrul finantelor Anca Dragu a declarat recent ca o prelungire a programului "poate nu ar fi oportuna in aceleasi conditii", iar motivele care ar putea inclina impotriva continuarii programului Prima Casa sunt legate de o crestere accelerata a creditului in afara programului si o lichiditate foarte buna in banci, care "nu ar mai necesita atata sprijin din partea statului".

Cu toate acestea, cea mai mare pondere a tranzactiilor sunt incheiate in continuare prin Prima Casa, care ofera ca principal avantaj valoarea redusa a avansului, iar trendul observat in special in ceea ce priveste constructiile noi merge de cativa ani pe conditiile impuse de Prima Casa.

Drept exemplu, in iunie 2009, programul Prima Casa incetineste brusc ritmul de scadere a preturilor si le aliniaza la nivelul de 60.000 euro pentru apartamentele cu 2 si 3 camere, potrivit de statisticilor Imobiliare.ro, prezentate in cadrul conferintei (Re)Construct.

Citeste si:

Este, intr-adevar, o piata de sustinuta de Prima Casa, dar care a reactionat uneeri usor fortat si a impins uneori investitiile realizate in calitatea constructiilor in jos, pentru incadrarea in cerintele programului de preturi si mentinerea unui profit relevant. Ca urmare, Prima Casa a generat si schimbari importante in ceea ce priveste compartimentarea pe camere a ansamblurilor de apartamente noi din Capitala, potrivit analizei Imobiliare.ro.

Astfel, Prima Casa, pe langa sustinerea pietei rezidentiale, a favorizat si un proces masiv de urbanizare. Ce a insemnat urbanizarea pentru constructiile rezidentiale? Un numar mult mai mare de apartamente, dar unitati rezidentiale mai mici, mai adecvate pentru nevoile ocupantilor lor, ceea ce a insemnat, de asemenea, nu intotdeauna si produse cu cel mai bun confort.

Sursa foto: Alexander Raths / Shutterstock