Ritmul de crestere a preturilor la locuinte s-a temperat incepand cu al treilea trimestru al anului trecut, astfel incat in primul trimestru din acest an s-a inregistrat un avans de 6,4% fata de acelasi trimestru al anului trecut. Cu un an in urma, avansul era de 13%, a declarat Dorel Nita, Head of Data & Research imobiliare.ro, in cadrul conferintei ReConstruct 2018.

“Este evidenta tendinta de temperare a cresterii preturilor pe piata rezidentiala, insa lucrurile arata difetit la nivelul marilor orase. (...) Romania a reusit sa creasca in ultimii ani peste media Uniunii Europene, insa si datele institutiilor europene indica temperarea cresterii preturilor”, a explicat Nita.

In sustinerea acestei idei, el a mentionat si faptul ca anul trecut preturile cresteau cu 2% - 2,4% de la un trimestru la altul, iar acum s-a ajuns la 1,4%.

Cele mai mari cresteri de pret, in primul trimestru al anului, s-au inregistrat in orasele mici, in timp ce Bucurestiul a avut o evolutie modesta.

Cele mai mari preturi pe metrul patrat la apartamente sunt in Cluj, Bucuresti, Timisoara, Constanta si Craiova, peste 1.000 de euro pe mp.

Citeste si:
Esop: Proiectele de birouri din Expozitiei vor insuma peste 200.000 mp
Alexandru Petrescu, Esop: In...

In acelasi timp, cele mai mici preturi se inregistreaza in orasele din Sud, respectiv Resita, Giurgiu, Alexandria, cu preturi cuprinse intre 470 si 590 de euro pe mp util.

Reprezentantul imobiliare.ro a mai precizat ca cererea a crescut cu aproximativ 70% in ultimi 3 ani, iar in ultimul an cu 17%.

Insa, piata de constructii nu reuseste sa tina pasul cu cererea.

“57% din cei care cauta, vor proprietati noi. Din pacate, anul trecut au fost construite doar 53.300 de unitati locative, cu 2.000 mai multe fata de 2016, insa foarte putin fata de cerere si fata de potentialul pietei”, a mai spus Dorel Nita.

Citeste si:
Ce ansambluri vor umple Bucurestiul cu apartamente pana in 2020
Crosspoint: Se preconizeaza...

Partenerii ReContruct 2018 sunt: Genesis Property, TeraSteel, Digital Architect si Imobiliare.ro.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Forty, controlat de Lucian Azoitei, dezvolta 200 de locuinte in Titan