"Prin lansarea programului locuintelor convenabile vor putea fi achizitionate case la preturi mai mici. Nu au fost stabilite inca criteriile pentru selectarea celor care vor putea beneficia de program, insa ne adresam tinerilor care isi permit sa contruiasca o casa prin credit ipotecar", a explicat ministrul delegat.

Potrivit acestuia terenurile care apartin administratiilor centrale si care nu sunt folosite vor fi preluate de autoritatile locale care vor putea construi case prin credit ipotecar cu ajutorul noilor tehnologii. in perioada urmatoare se va constitui o comisie interministeriala in cadrul careia se va discuta despre aceste terenuri si modul in care vor trece in administratia locala. "Programul locuintelor accesibile va afecta piata imobiliara deoarece preturile vor scadea", a mai spus Borbely, citat de NewsIn.

Ministerul a identificat o serie de terenuri disponibile pentru constructia de locuinte care apartin Ministerului Apararii, Ministerului Administatiei si Internelor, Ministerului Mediului si Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Ministrul delegat a anuntat ca, in afara acestui program, se vor construi locuinte pentru tineri si prin alte proiecte. Astfel, tinerii care au detinut o locuinta de pana la 50 metri patrati vor beneficia de subventia de 20% pentru construirea locuintei prin credit ipotecar. "Vom extinde programul pentru sprijinirea construririi locuintelor astfel incat si cei care au avut o garsoniera si isi construiesc locuinte prin credit ipotecar sa primeasca subventia de 20%", a adaugat ministrul.

Programul national pentru sprijinirea construirii locuintelor proprietate personala prevede acordarea unei subventii de 20% din pretul constructiei pentru tinerii pana in 35 ani, familiile ramase fara adapost datorita unor calamitati naturale sau accidente si persoanele evacuate ca urma a retrocedarii imobilelor. Din luna august 2006, beneficiarii au inceput sa depuna cererile pentru acordarea subventiei pentru anul 2007, la inceputul lunii noiembrie fiind inregistrate peste 1.000 de cereri. MTCT va aloca anul viitor trei milioane lei pentru programul pentru sprijinirea construirii de locuinte.

Ministerul Transporturilor a finalizat deja un proiect de hotarare conform caruia limitele de cost pe metru patrat pentru subventionarea locuintelor ridicate de tineri, program aprobat prin OUG 51/2001, sunt de 480 euro/metru patrat pentru cladiri cu maxim un etaj si 400 euro/metru patrat pentru cladiri cu mai mult de un etaj. Anual se vor stabili anumite limite pentru subventiile acordate tinerilor care isi construiesc locuinte. Peste aceste limite nu se va putea trece, iar in cazul in care costurile vor fi mai mari, se va putea acoperi in limita prevazuta pentru anul respectiv. Subventia se va corda in limita a 81 de metri patrati.