Chiriasii cladirilor de birouri vor continua sa caute o flexibilitate mai ridicata din partea dezvoltatorilor imobiliari si proprietarilor din punct de vedere al capacitatii de optimizare a spatiului de lucru. Acest lucru va constitui un punct de referinta in cadrul negocierilor, unde chiriasii vor fi dispusi sa plateasca pentru aceasta flexibilitate, considera Francesca Postolache, partener, servicii de audit, liderul echipei de servicii pentru sectorul imobiliar, PwC Romania.

Sectorul imobiliar trece prin transformari subtile, dar cu impact foarte mare asupra modului in care sunt influentati actorii acestuia, fie ca sunt dezvoltatori, proprietari sau chiriasi. Tehnologia si felul in care aceasta va fi asimilata de industrie in procesul dezvoltarii de noi proprietati sunt cheia unor investitii de durata care vor permite oferirea de flexibilitate si scalabilitate atat pentru dezvoltatori, cat si pentru viitorii proprietari si chiriasi.

Raportul Emerging Trends in Real Estate - The Global Outlook, realizat de catre PwC si Urban Land Institute (ULI), arata ca o piata extrem de competitiva, asa cum este cea imobiliara, trebuie sa fie capabila sa se adapteze la solicitarile tot mai diverse ale viitorilor chiriasi, dar si la noile tehnologii si modele de afaceri. In acelasi timp, documentul reliefeaza soliditatea pietei imobiliare internationale, in ciuda faptului ca ne aflam intr-o faza a schimbarii modelelor imobiliare.

La nivel international exista mai multe segmente ale sectorului imobiliar care nu au fost inca suficient de mult accesate „[…] O arie de dezvoltare imobiliara, care pana acum nu a fost extrem de atragatoare pentru dezvoltatori este cea a proiectelor sociale, cum ar fi caminele studentesti sau cele pentru persoanele in varsta. Populatia, datorita avansului tehnologiilor medicale, are o speranta de viata mai mare, iar de aici vine si nevoia de ingrijire medicala si de calitate, paliativa in unele cazuri”.

In ceea ce priveste adaptarea pietei la cerintele chiriasilor, in opinia sa, „flexibilitatea si adaptarea la noile tehnologii si concepte, cum ar fi cel de spatiu ca serviciu sunt elementele esentiale pe care dezvoltatorii imobiliari trebuie sa le inglobeze in noile proiecte pe care le dezvolta. Acesta este unul dintre motivele pentru care au inceput, in marile aglomerari urbane ale lumii sa apara tot mai des companii care pun la dispozitie spatii de co-working sau hub-uri de lucru”. Prin intermediul unor astfel de spatii care adreseaza diverse nevoi din piata, de la biroul de lucru al unui antreprenor la inceput de drum si pana la spatii pentru conferinte, intalniri sau seminarii, dezvoltatorii imobiliari isi pot diversifica portofoliul pe care il pot oferi viitorilor proprietari sau chiriasi. Cerintele pietei sunt cele care dicteaza directia in care trebuie sa se indrepte dezvoltarea sectorului imobiliar.

Dezvoltatorii imobiliari cauta investitiile in active de valoare, cum ar fi locatiile centrale, acces facil la mijloace de transport, conectivitate foarte buna cu zone comerciale sau mixuri ntre toate acestea, care „sa ofere flexibilitate mare, modularitate si un ecosistem al vietii cotidiene pentru a atrage, atat companii cat si clienti persoane fizice. Proiectele mixt use reprezinta o reinterpretare a modului in care oamenii lucreaza, traiesc si se distreaza”.

Acest concept al dezvoltarii de proiecte imobiliare aduce la un loc atat cladirile de birouri, cat si cele rezidentiale si/sau cele de divertisment, cum ar fi mall-urile sau spatiile comerciale mari. Astfel de proiecte pun un mare accent pe calitatea vietii, pe de o parte, si de pe alta parte pe o eficienta a angajatilor la locul de munca, in conditiile in care factori importanti ai vietii profesionale si private se desfasoara in proximitate.

Astfel „dezvoltatorii de cladiri de birouri ar trebui sa fie mult mai atenti si mai flexibili in ceea ce priveste modul in care cererea se intalneste cu oferta de inchiriere. Cei care inchiriaza astazi au alte nevoi, obiceiuri si trebuie sa satisfaca cererile unei alte generatii de angajati. Chiriasii de astazi cauta perioade mai scurte de inchiriere, flexibilitate in negociere sau servicii adiacente pe care le poate oferi cladirea, cum ar fi parcari pentru masini electrice si hibride.”

Cladirile care au fost dezvoltate acum 15 ani nu mai sunt cladiri asa-zis noi!

Investitorii, dar mai ales proprietarii de cladiri de birouri edificate in urma cu 10-15 ani, trebuie sa fie atenti in principal la modul in care se dezvolta cerintele pietei. La felul in care „tehnologia face parte din mixul pe care chiriasii il cauta atunci cand se uita la un nou spatiu. Pentru sa sunt, de exemplu, companii care se muta din zone considerate deja aglomerate, din cladiri relativ noi, catre zone mai aerisite in cladiri construite in urma cu cativa ani. In astfel de cazuri este foarte importanta, nu doar flexibilitatea proprietarului/dezvoltatorului, cat si abilitatea acestora de a putea adresa cu o cladire redezvoltata nevoile noi ale chiriasilor. Tehnologia isi lasa amprenta si contribuie la definirea tendintei de dezvoltare a industriei, in contextul in care spatiile de birouri devin din ce in ce mai sofisticate”, spune Francesca Postolache.

La nivel european si nu numai, disponibilitatea proprietatilor de clasa A devine din ce in ce mai dificila. In astfel de cazuri investitorii/proprietarii aleg inclusiv sa redezvolte sau sa reinventeze cladiri existente. In asemenea situatii activul nu este reprezentat neaparat de cladire, cat de locatie, motiv pentru care redezvoltarea proprietatii, chiar daca este costisitoare, va fi intotdeauna mai accesibila comparativ cu valoarea adusa de zona in care aceasta se afla.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri