Element Industrial: Ne vom adapta la ceea ce reprezintă noul normal în piața imobiliară

Măsurile de distanțare socială și restricțiile au generat incertitudine şi au creat o abordare de tipul "wait and see" în piața imobiliară din România, însă a sporit, totodată, nevoia de soluții de depozitare pe termen scurt, cu creșteri în e-commerce, pharma și food retail. Astfel, "scăderea bruscă va fi urmată, cel mai probabil, de o revenire rapidă, pe scurt, o revenire în V", spune Muler Onofrei, CEO Element Industrial.

"În general, în industria de real estate există o oarecare perioadă de adaptare a ofertei la cerere, adică oferta este relativ inflexibilă pe termen scurt. Din acest motiv, nu putem spune că planurile noastre strategice sunt modificate în mod semnificativ, ar trebui să avem o imagine mai bună pe termen mediu și bineînțeles că ne vom adapta la ceea ce reprezintă noul normal", a declarat Muler Onofrei (foto).

El arată că dezvoltatorul de spații logistice și industriale Element Industrial livrează în această primăvară faza a doua a proiectului Eli Park 1 din zona Chitila, închiriată unor companii precum Paste Băneasa sau Dentotal. Prima fază, a fost livrată în 2019 și este închiriată integral către Arctic.

Totodată, "avem în acest moment securizate mai multe locații pentru dezvoltări ulterioare atât în București, cât și în orașe precum Craiova, Bacău, Târgoviște sau Timișoara. Momentan ne focusăm pe autorizarea și dezvoltarea acestor proiecte", mai spune Muler Onofrei.

In-city logistics, noul model de business după Covid-19

"Lucrurile se re-așează în întreaga economie globală, iar România nu face excepție. Micile afaceri care se bazau pe cashflow-ul lunar sunt puternic afectate, însă, ca în orice situație de criză, există oportunități, iar cine este mai flexibil și ușor adaptabil noilor realități are de câștigat", adaugă fondatorul Element Industrial.

Citeste si:
Premiera in Romania: in 2020 rasar primele spatii logistice pe etaje
Premiera in Romania: Din...

În ceea ce privește cererea pentru noi spații logistice și industriale, aceasta "nu a dispărut", iar pe lângă contractele în negociere au apărut și noi tipuri de solicitări pe termen scurt destinate unor stocuri neprăvazute, generate atât de producție cât și de mutarea către online, spune antreprenorul.

Astfel, "tendința consumului online în creștere, se reflectă într-o cerere pentru spații de depozitare în apropiere de oraș, sau cu o conexiune facilă către metropolă. Ca strategie pe termen mediu și lung Element Industrial intenționează să achiziționeze sau să dezvolte depozite mai mici, în interiorul orașului, pentru a deservi acest tip de cerere", a arătat Muler Onofrei.

Faptul că pe segmentul industrial, cererile de spaţii logistice pentru curierat din București și din ţară au evoluat direct proporțional cu volumul crescut al comerțului online din ultima perioadă, a fost evidențiat și de către compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield. Astfel, consultanții estimează o creștere a cererilor de spaţii între 3.000 și 5.000 metri pătrați în interiorul orașelor mari, ceea ce face ca segmentul de în-city logistics să devină din ce în ce mai important pentru noul model de business generat de Covid-19.

Citeste si:
Dentotal isi muta centrul de distributie la Eli Park 1
Dentotal isi muta centrul de...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Citește și
Are România resurse să treacă de coronavirus? 85% din depozite, destinate FMCG
Setari Cookie-uri