Valoarea investiţiilor imobiliare din România a totalizat 588,5 milioane de euro, în 2020, la jumătate faţă de anul anterior, dar similară cu cea realizată în 2015, relevă datele unui raport de specialitate.

Pe parcursul anului trecut, peste două treimi (68%) din volumul total de investiţii imobiliare a fost tranzacţionat în primele şase luni. Pe de altă parte, a doua jumătate a anului 2020 a adus cea mai mare tranzacţie şi a marcat intrarea unui nou investitor chinez în România, Fosun, care a achiziţionat clădirea de birouri Floreasca Park din Bucureşti cu suma de 101,5 milioane de euro, se arată în arată raportul de cercetare al CBRE România Real Estate Market Outlook, citat de Agerpres.

"Tot în 2020, cea mai mare tranzacţie de investiţii negociată în 2019 s-a încheiat când AFI Europe a finalizat acordul cu NEPI Rockcastle pentru trei clădiri de birouri din Bucureşti (Floreasca Business Park, The Lakeview şi Aviatorilor 8) şi una din Timişoara (City Business Park), cu un volum total estimat de 308 milioane euro. Anul 2020 s-a încheiat favorabil pentru piaţa investiţiilor în clădiri de birouri, după ce fondul de investiţii S IMMO, consiliat de CBRE, a agreat termenii contractuali pentru achiziţionarea în avans a clădirilor de birouri Campus 6.2 şi 6.3, pentru suma de aproximativ 97 milioane euro", menţionează sursa citată.

Conform raportului, previziunile pentru 2021 rămân moderat optimiste, deoarece o serie de tranzacţii au fost semnate în 2020 şi se vor încheia în 2021, iar alte câteva tranzacţii se află în diferite etape de negociere.

În acest context, se estimează că, probabil, piaţa românească de investiţii imobiliare va beneficia în continuare de cerere din partea investitorilor străini.

"Investitorii se vor confrunta şi în 2021 cu dificultăţi privind utilizarea fondurilor proprii, deoarece oferta de capital depăşeşte oportunităţile de investiţii din întreaga lume. Concurenţa pentru proprietăţi de tip prime pe alte pieţe din Europa Centrală şi de Est rămâne acerbă şi indică faptul că România rămâne pe radarul investitorilor", notează CBRE.

Un sondaj recent derulat de CBRE Romanian Investment Sentiment Survey evidenţia faptul că, indiferent de tipul de proprietate, amplasamentul rămâne unul dintre principalele criterii pentru investitori dornici de expansiune. De asemenea, birourile rămân cel mai căutat produs imobiliar de către investitori, dar a evidenţiat şi o creştere a interesului pentru sectorul industrial în ceea ce priveşte viitoarele investiţii.

În Europa, volumul investiţiilor imobiliare comerciale a atins 275 miliarde de euro, în 2020, în scădere cu 17% faţă de 331 miliarde de euro, cu un an în urmă.

CBRE Inc., cu sediul central în Dallas, este cea mai mare companie de servicii comerciale şi investiţii în real estate din lume, pe baza veniturilor din 2019. Compania are peste 100.000 de angajaţi (fără a include afiliaţii), răspunde nevoilor dezvoltatorilor imobiliari şi deserveşte proprietari şi chiriaşi prin intermediul celor peste 530 de birouri (excluzând filialele) din întreaga lume.

În România, CBRE oferă o gamă extinsă de servicii integrate, inclusiv administrare şi coordonare de tranzacţii şi management de proiecte, servicii de design and build, managementul proprietăţii, administrarea investiţiilor, evaluare, închiriere de proprietăţi, consultanţă strategică, vânzări de proprietăţi, servicii ipotecare şi servicii de dezvoltare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri