De ani buni, izolarea termică a clădirilor ridică schele pe blocurile din toate orașele României, principalul beneficiu urmărit fiind acela al creșterii eficienței termice, aspect confirmat prin creșterea confortului în blocurile izolate, dar sunt alte aspecte negative, care în timp vor face ca investițiile actuale să-și piardă valoarea, ba chiar să se transforme într-o pierdere din punct de vedere economic.

Eliza Yokina, arhitect și senior partner în cadrul biroului de arhitectură Cumulus, care a lucrat, printre altele, și la renovarea clădirii Marmorosch din Capitală, atrage atenția asupra lucrărilor ieftine, slab calitative și care-și vor arăta dezavantajele în timp.

„Izolațiile termice sunt problematice deja. În primul rând pentru că se folosește foarte mult polistiren, care este nociv și care nu oferă un spațiu sănătos la interior, pentru că nu lasă pereții să respire.

În plus, nu știm cum vor îmbătrâni astfel de lucrări. Sistemul acesta cu tencuială decorativă și polistiren este de foarte proastă calitate. Dar din rațiuni economice oamenii se mulțumesc și cu așa ceva, dar doar până când văd iarna cum li se scurge apa pe pereți, pentru că se face condens. Aceste lucrări nu sunt o soluție viabilă, nu sunt o soluție de viitor”, ne-a explicat Eliza Yokina.

Potrivit arhitectei de la Cumulus, alternativele de calitate sunt într-adevăr mai scumpe, dar statul nu ar trebui să elimine din ecuație și posibilitatea de a finanța soluțiile mai scumpe, care, pe termen lung, se vor dovedi mult mai viabile și din punct de vedere economic, nu doar calitativ.

„Ar trebui folosită măcar vata minerală, ca să nu vorbesc de fațade ventilate, care sunt destul de scumpe și nu cred că statul poate suporta o investiție ca asta. Deși nu ar fi exclus, pentru că sunt atâtea studii făcute de arhitecți, studii care se fac exact pentru anveloparea blocurilor comuniste.

Sistemele cu polistiren nu pot fi soluția, care este cea mai proastă dintre toate. Îmbătrânesc urât, nu oferă un spațiu sănătos la interior. Distrug arhitectura clădirilor. Chiar și multe dintre blocurile comuniste aveau o arhitectură bună, cu elemente de ceramică pe fațade, cu diverse detalii. Dacă pui termopane pe toate balcoanele și polistiren de sus până jos, chiar și puțina calitate care mai era se distruge”, ne-a mai spus Eliza Yokina.

Pe termen lung vor apărea probleme mult mai mari

Eliza Yokina spune că înțelege raționamentele economice din spatele utilizării sistemelor cu polistiren și recunoaște că ajută la izolarea termică, dar trebuie avute în vedere efectele asupra clădirilor care se vor produce în timp.

Pe termen lung, cu siguranță vor crea probleme mai mari, pentru că nu știm câți ani va rezista polistirenul folosit sau ce se întâmplă în spatele lucrărilor. Apoi, după ce dai jos polistirenul ca să-l înlocuiești cu altul, materialul folosit nu se poate recicla.

E o problemă, iar oamenii nu știu asta. Ei se bucură că e mai cald iarna și mai răcoare vara, ceea ce este legitim. Eu înțeleg și aspectul acesta, dar nu asta este soluția cea mai bună”, a subliniat arhitecta.

Citește și: Proiectele de reabilitare termică a locuințelor așteaptă deblocarea a 3 miliarde de euro

De asemenea, ea atrage atenția și asupra tencuielilor folosite, care nu sunt nici ele de calitate și care sunt greu de întreținut.

„Cât despre tencuiala asta decorativă, nu știu dacă ați văzut, dar deja sunt blocuri care au lucrări mai vechi de 7-8 ani și care deja arată groaznic. A început să se scurgă și nici nu se poate renova”, a mai spus Eliza Yokina.

O altă problemă legată de utilizarea polistirenului este și aceea că multe proiecte vizează utilizarea celor mai ieftine variante de polistiren pentru izolații, deși diferența de preț între un polistiren de slabă calitate și unul bun nu este atât de mare, în timp ce raportul în ceea ce privește eficiența în izolare ar justifica pe deplin diferența de preț.

Vicențiu Mocanu, fondatorul producătorului autohton de polistiren, VeroTherm din Râmnicu Vâlcea, a explicat, într-un interviu acordat wall-street.ro la mijlocul lunii iulie, că alegerea celui mai ieftin tip de polistiren nu aduce la o economie reală, pentru că diferența de preț este insuficient de mare când te gândești la diferența de calitate.

Din punctul meu de vedere nu merită să te duci după cel mai ieftin tip de polistiren, pentru că diferența față de cel mai bun produs este de 10%, în timp ce diferența dintre eficiența în izolarea termică este de 30-40%. Deci poți economisi mai multă energie”, ne-a mai explicat omul de afaceri.

Polistirenul interzis total sau parțial în mai multe țări din întreaga lume

Arhitecta ne spune că sunt țări în care utilizarea polistirenului expandat este interzisă parțial sau complet.

Din datele publice, în Europa, țări precum Belgia, Islanda sau Irlanda l-au interzis complet, în timp ce în țări precum Germania sau Franța s-au impus măsuri de blocare parțială în ceea ce privește utilizarea polistirenului expandat.

În afara Europei, țări precum India, Australia sau Tailanda au interzis complet polistirenul expandat începând cu 2022. De asemenea, în SUA, mai multe state au impus și ele măsuri pentru eliminarea utilizării polistirenului.

Citeste si:

    Măsurile vizează interzicerea polistirenului expandat în sectorul alimentar, unde polistirenul este folosit pentru ambalare sau chiar pentru producția de farfurii de unică folosință.

    Sursa foto: Cumulus

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Adrian Ungureanu
    Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


    Setari Cookie-uri