"Aruncand o privire asupra proiectelor anuntate, putem observa ca totalul ofertei pana in 2010 se apropie de 20.000 de unitati. Daca ar fi sa mai adaugam si cele 10.000 de unitati din proiectele ce vor fi lansate cel mai probabil in urmatorii trei ani obtinem o oferta potentiala de aproximativ 30.000 de unitati. Bazandu-ne pe experienta noastra credem ca doar jumatate vor fi finalizate pana in 2010", sustin analistii imobiliari ai companiei.

Colliers International apreciaza ca este dificil de estimat oferta de apartamente disponibile pentru acest an, dar luand in considerare proiectele anuntate, pot fi scoase la vanzare circa 5.000 de locuinte. "in anul 2007 se vor livra si 1.535 de apartamente in sase proiecte noi. Central Park cu 454 de apartamente si Quadra Place cu 343 apartamente vor fi primele doua proiecte cu peste 200 de unitati ce se vor livra pana la sfarsitul anului", adauga cei de la Colliers.

Facand o comparatie cu 2006, cand majoritatea proiectelor, exceptand cateva, tinteau spre clasa medie, 2007 aduce pe piata o oferta mult mai larga de locuinte, chiar si pentru cei cu un buget mai redus.

Citeste si:

Potrivit Colliers, noile proiecte destinate clasei de mijloc, vor avea drept locatii cartierele traditionale de apartamente din diferite zone, cum ar fi cea de vest, care din 2006 a inceput sa capete din ce in ce mai multa atentie. "Cererea va continua sa creasca, putand ajunge la 10.000 de unitati pe an in 2010, fapt datorat anumitor factori. Putem include aici cresterea salariilor, cresterea investitiilor straine, dar si imbunatatirea si diversificarea produselor ipotecare din sectorul bancar", mai spun reprezentantii companiei imobiliare.

Acestia estimeaza ca preturile apartamentelor vor creste cu 15–20% anual in urmatorii 2–3 ani. De asemenea, cererea pentru apartamentele de lux va creste odata cu consolidarea clasei cu venituri ridicate din Romania, iar pe langa acestea, casele de vacanta din complexele de lux de la munte sau de pe malul marii se vor bucura de o popularitate sporita.