Aproape 80% dintre romanii din mediul urban intentioneaza sa investeasca in imbunatatirea locuintei in 2008-2009, arata un studiu realizat de IRSOP pentru BCR Banca pentru Locuinte si prezentat ieri.
"Aproape 80% din gospodariile urbane afirma ca in 2008-2009 vor cheltui bani pentru imbunatatirea locuintei", a declarat, citat de NewsIn, directorul IRSOP Market Research & Consulting, Petre Datculescu, in cadrul evenimentului organizat de BCR Banca pentru Locuinte.

Dintre participantii la studiu, "40% vor sa investeasca in introducerea unor dotari noi, 23% in reparatii majore ale casei si 15% in construirea unei case". De asemenea, 13% dintre respondenti intentioneaza sa cumpere o locuinta noua, iar 10% sa achizitioneze un teren.

Pentru determinarea potentialilor clienti ai produselor de economisire-creditare, oferite de bancile pentru locuinte, studiul IRSOP a luat in calcul populatia urbana cu varste cuprinse intre 20 si 55 de ani, care reprezinta 6,9 milioane de persoane.

Dintre acestea, o treime, respectiv 2,3 milioane de persoane, se declara "foarte sau destul de interesate" sa foloseasca sistemul de economisire-creditare, in timp ce un sfert din totalul populatiei avute in vedere de studiu, mai exact 1,7 milioane, sustine ca ar fi "posibil" sa incheie un contract cu o banca pentru locuinte.

"Piata potentiala a bancilor pentru locuinte este de 600.000 de persoane" - Datculescu

Piata potentiala a bancilor pentru locuinte este estimata la 600.000 de persoane, respectiv circa 9% din totalul populatiei luate in calcul in studiul IRSOP, care sustin ca ar putea sa incheie un contract de economisire creditare in perioada imediat urmatoare, a mai spus Datculescu.

Studiul realizat pentru BCR Banca pentru Locuinte arata si ca, din 2006 pana in 2008, cererea pentru produsele de economisire-creditare a crescut, odata cu numarul celor interesati de produsele bancilor pentru locuinte. Astfel, daca in 2006, 20% dintre participantii la studiu spuneau ca vor sa utilizeze sistemul de economisire-creditare in urmatoarele 12 luni, numarul acestora a crescut la 25% in 2007. Pentru 2008, numarul celor interesati sa incheie un contract de economisire-crediitare in decurs de un an este estimat la 30%.

Potrivit studiului IRSOP, clientul mediu al sistemului de economisire-creditare ar putea economisi lunar 61 euro, fara beneficiile de pe urma economiilor, ar putea plati o rata lunara tot de 61 euro si ar rambursa datoria in cinci ani. Clientul mediu ar avea nevoie in total de 6.061 euro, suma care cuprinde economii personale, beneficii de pe urma economiilor si crediul acordat de banca pentru locuinte.

Principalele avantaje ale sistemului de economisire-creditare, identificate de participantii la studiu, sunt: dobanda fixa la credit (73% dintre cei chestionati), faptul ca te poti retrage daca nu mai vrei sa economisesti (63% dintre ei), obtinerea imprumutului inainte de a strange 40-50% din suma (61%), dobanda de 5-6% la credit, mai mica decat dobanzile de piata (59%) si prima de stat (56% dintre respondenti).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri