Cifra de afaceri a investitiilor imobiliare comerciale europene a scazut pana la nivelul de 19,5 miliarde euro in trimestrul patru (T4) din 2008, dupa doua trimestre consecutive de niveluri mult mai stabilizate, respectiv in jur de 27-28 miliarde de euro, potrivit companiei CBRE|Eurisko.
Potrivit companiei, cifra de afaceri totala din 2008 s-a ridicat la 116 miliarde de euro, un nivel comparabil cu cel inregistrat in 2004, conform NewsIn.

"Aproape toate pietele au inregistrat un declin in activitate in comparatie cu al treilea trimestru din 2008. Contrastul dintre T3 si T4 a fost puternic influentat de colapsul Fratilor Lehman si de intensificarea crizei de pe piata creditelor, care a avut un impact negativ asupra increderii investitorilor. In plus, pana la sfarsitul trimestrului al treilea, criza creditelor a afectat intreaga economie, multe dintre tarile europene au inceput sa intre pe o curba economica descendenta, in vreme ce previziunile pentru 2009 semnaleaza recesiune", sustin consultantii companiei CBRE.

Acestia mai spun ca desi activitatea europeana de investitii in T4 a scazut cu 29% fata de al treilea trimestru, rezultatele au fost influentate pozitiv de un numar semnificativ de tranzactii incheiate inainte de sfarsitul anului.

Printre acestea au existat si cateva tranzactii notabile, printre care si achizitionarea de catre HSBC a 8-16 Canada Square in Londra pentru suma de 990 milioane de euro si vanzarea portofoliului de tip sale-and-leaseback de catre doua banci italiene principale, Banca Intesa si Unicredit Group, amandoua cumuland un total de 1,65 miliarde de euro.

Datele CBRE arata ca, in mare parte, cumparatorii de capital si cei institutionali, care au fost jucatorii dominanti in 2008, vor ramane cheia pentru piata imobiliara de investitii din viitorul apropiat.

Potrivit companiei, in Romania apar, deja, semnele de aliniere a strategiei developerilor la noile conditii financiare care vor domina economia mondiala pe parcursul lui 2009.

"Ca atare am inceput sa asistam si in tara noastra la cresteri ale yieldurilor pentru cladiri de birouri si proiecte de retail sau industriale. Intrucat nu exista prea multe fonduri care dispun de lichiditati pentru achizitii, cei care vor dovedi flexibilitate in negocierea asteptarilor in vanzarea produsului lor vor castiga", este de parere Alexandra Dimofte, Head of Capital Markets, CB Richard Ellis | Eurisko.

CB Richard Ellis Eurisko este una din cele mai mari companii de servicii imobiliare comerciale din Romania.

Cu sediul principal in Bucuresti, compania si cei 120 de membri ai echipei sale ofera o gama completa de servicii imobiliare clientilor din intreaga tara. In februarie 2008, Eurisko Consulting a fost achizitionata de CB Richard Ellis Group, Inc.

CB Richard Ellis, companie listata la S&P 500, cu sediul central in Los Angeles, este cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume (raportat la incasarile din 2007). Cu peste 29.000 de angajati, compania deserveste proprietarii de active imobiliare, investitorii si chiriasii prin intermendiul celor peste 300 de birouri din intreaga lume (exclusiv companiile afiliate).

CB Richard Ellis ofera consultanta pentru vanzarea sau inchirierea proprietatilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor, proprietatilor si altor facilitati, consultanta in materie de credite ipotecare, estimare si evaluare, planuri de dezvoltare, managementul investitiei, precum si cercetare si consultanta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri