“In primele doua luni ale anului 2008, piata rezidentiala din Cluj s-a caracterizat printr-o usoara crestere, mult mai lenta totusi decat in anul anterior. In al doilea semestru insa, s-a inregistrat o scadere drastica a cererii solvabile pentru proprietatii rezidentiale precum si o scadere accentuata a preturilor, de pana la 30%”, a explicat Adrian Crivii (foto), directorul general al companiei Darian.

Scaderea preturilor a fost cauzata atata de criza economica, de cresterea ofertei competitive cu proiecte noi finalizate, cat si de proiectele mari anuntate.

“Calitatea proasta a multor constructii noi finalizate precum si problemele reclamate de locatarii care s-au mutat in apartamentele achizitionate au avut de asemnea un aport important in aceasta scadere”, a subliat Adrian Crivii.
Scaderea dramatica a tranzactiilor si implicit a preturilor in cazul locuintelor din Cluj, a mai fost cauzata de lipsa infrastructurii, urbanismul haotic si traficul din zona.

“Criza poate insemna si o perioada de triere a dezvoltatorilor din piata rezidentiala. Unii dintre constructorii mai mici vor renunta la proiectele anuntate, iar in final vor ramane doar dezvoltatorii mari, cu suficienta putere financiara si cu proiecte competitive”, a incheiat seful companiei Darian.

Inital, Darian a fost fondata in noiembrie 1990 in Cluj, ca o firma mixta romano-elvetiana specializata in implementarea de sisteme informatice de gestiune economica, software si retele de calculatoare. Printre clientii companiei se numara: Banca Romaneasca, Alpha Bank, Raiffeisen Bank, Aeroportul Henri Coanda, Mittal Steel Galati, Automobile Dacia - Groupe Renault, Lafarge, RTC Holding S.A, Arctic, Antibiotice Iasi sau Tansgaz S.A.

Cu 20 birouri si 70 de angajati, compania de evaluare Darian a incheiat anul 2008 cu o cifra de afaceri de aproximativ 4 milioane de euro.