Rata de neocupare a spatiilor industriale, care in decembrie anul trecut era de 4%, a depasit 10% la sfarsitul lunii iunie 2009, dupa ce in primul semestru al anului, in Bucuresti, s-au livrat 40.000 mp de spatii industriale, arata un raport al companiei Colliers International.
Spre comparatie, in aceeasi perioada a anului trecut, s-au livrat 350.000 mp in Bucuresti. In prezent, stocul total de spatii industriale a ajuns la 920.000 mp si se asteapta o mentinere a acestui stoc si in semestrul al doilea.

“Fata de anii trecuti, dezvoltatorii nu mai construiesc cu scop speculativ. Desi majoritatea au deja in proprietate terenurile pe care sa demareze constructia, nu au inceput lucrarile din lipsa finantarii”, se arata in raportul Colliers.

Chiriile au ramas insa nemodificate, desi presiunile chiriasilor de a micsora aceste costuri sunt tot mai mari. “Pe termen scurt, cerintele mici isi vor gasi solutii in spatiile existente, spre deosebire de jucatorii mari care vor gasi solutii doar in spatii ce vor fi livrate ulterior, spatiile disponibile in acest moment fiind relativ mici si dispersate“, explica Marius Stefanescu (foto), Senior Broker in cadrul departamentului industrial al Colliers.Sursa: Colliers International

Problema cu care se confrunta in momentul de fata chiriasii este intarziera luarii deciziei, se mai arata in raport. Timpul mediu de semnare a unei tranzactii a crescut de cel putin doua ori in comparatie cu anii trecuti. Cele mai multe cereri vin din partea companiilor de logistica, a din domeniul FMCG si a companiilor farmaceutice.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand aproximativ 293 de birouri in 61 de tari. In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Citește și
Ce măsuri de distanțare socială a luat o companie cu 200 angajați
Setari Cookie-uri