ABI: Cresterea TVA nu va duce la blocarea pietei imobiliare

Majorarea TVA va afecta piata imobiliara doar in mod indirect, prin scaderea nivelului veniturilor populatiei, dar nu va duce la blocajul pietei, iar preturile nu au motive de crestere pe fondul maririi taxei la 24%, a anuntat Asociatia Brokerilor Imobiliari (ABI).
"Acest aspect se datoreaza faptului ca preturile de vanzare ale apartamentelor vechi, segmentul de piata cel mai tranzactionat, nu sunt purtatoare de TVA", au precizat reprezentantii ABI.

Acestia spun ca majorarea cu 5% a TVA nu are impact nici asupra preturilor imobilelor noi.

"TVA-ul aplicat asupra acestora a ramas neschimbat, la valoarea de 5%. Sunt foarte rare situatiile in care apartamentele noi se incadreaza la 24%, dar numai pentru ansambluri foarte scumpe si putin tranzactionate", informeaza Asociatia Brokerilor Imobiliari, potrivit NewsIn.

Pe de alta parte, reprezentantii ABI spun ca nici pentru inchirierea unei proprietati de catre o persoana fizica nu se percepe TVA, asrfel ca majorarea taxei nu are un impact direct asupra preturilor de pe aceasta piata, dar ca este de asteptat ca o parte dintre proprietari sa acuze situatia economica actuala ca motiv de crestere a preturilor, crestere despre care ABI crede ca ar fi "abuziva si nemotivata".

ABI estimeaza ca numarul ofertelor imobiliare va creste in urmatoarea perioada, atat pe piata inchirierilor, cat si pe piata vanzarilor, ca rezultat al intrarii in vigoare a taxei de solidaritate pe cladiri.

Totodata, reprezentantii ABI sunt de parere ca vom asista foarte curand la o revenire a pietei imobiliare din punct de vedere al numarului de tranzactii, intrucat cei care trebuie sa vanda vor vinde la orice pret, iar cei care au nevoie sa cumpere vor profita de conditiile avantajoase de pe piata bancara actuala si nu isi vor permite sa astepte sa se inaspreasca conditiile de creditare.

Asociatia Brokerilor Imobiliari este o organizatie non-guvernamentala ce are ca scop buna informare si protejarea intereselor tuturor participantilor la piata imobiliara.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri