Anul trecut, Romania a inregistrat cea mai mare contractie a pietei de investitii din 2005 si pana in prezent, tranzactiile imobiliare totalizand 203 milioane euro, potrivit consultantilor de la CBRE. Optimismul a revenit insa in prima jumatate a acestui an, cand pe piata imobiliara au fost tranzactionati 226,6 milioane de euro.

“Piata de retail ramane in varf , in contextul in care 87% din volumul tranzactiilor si 64% din numarul tranzactiilor au fost pentru centre comerciale sau parcuri comerciale. In primul semestru segmentul de retail a ajuns la 196,9 milioane de euro ca urmare a unor tranzactii precum Auchan si Bricostore (Pitesti), Atrium Center (Arad) sau Tiago Mall (Oradea)”, se arata in raportul CBRE.

In primul semestru, piata de investitii a fost dominata de tranzactii medii, cu o valoare medie 16,2 milioane euro/tranzactie si un total de 14 tranzactii. Prima jumatate a anului pare astfel identica cu profilul investitional din 2009, cand tranzactia medie inregistrata a fost de 16,9 milioane euro si un total de 13 tranzactii.

Profilul teritorial al investitiilor a ramas similar cu cel din 2009: doar 11% din volumul tranzactionat a fost alocat schemelor din Bucuresti (fata de 14% in 2009), restul tranzactiilor fiind la nivel regional si national.
“Aceste cifre sunt total opuse profilului investitional din anul 2005, cand 87% din volum era alocat unitatilor din Bucuresti si restul de 13% pentru unitatile la nivel regional”, se mai arata in analiza citata.

Citeste si:

Pe piata spatiilor de birouri, activele Europolis din Romania au fost cumparate de catre CA Immo, ca parte a unei tranzactii internationale. Tranzactia va fi insa inclusa in volumul investitiilor din primul trimestru al anului viitor, cans se va face prima plata de catre CA Immo.

CB Richard Ellis are sediul central in Los Angeles si este cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume, raportat la incasarile din 2008. Compania este prezenta si pe piata din Romania, dupa ce in anul 2008 a preluat compania de consultanta imobiliara Eurisko, in schimbul sumei de 35 milioane de dolari.