Pandemia de coronavirus a supus și supune la grea încercare întreaga planetă și determină schimbări importante în modul de abordare a sănătății proprii și a celor dragi, menționează, într-un interviu acrodat wall-street.ro, Dr. Mihaela Cucu, medic balneolog și director medical al ANA Aslan Health SPA.

Epidemia de COVID-19 i-a învățat pe români că sănătatea și forța vitală contează acum mai mult decât oricând, iar turismul de sănătate are toate șansele să se dezvolte și să fie din ce în ce mai căutat printre români.

O întrebare des întâlnită în ultimele săptămâni este: “De ce în aceleași condiții de mediu, având același risc de contaminare, unele persoane se îmbolnăvesc și altele nu?”. Răspunsul este legat de calitatea răspunsului imunitar la agresiunea virală și a altor factori infecțioși sau toxici din mediu. Riscul de îmbolnăvire crește proporțional cu scăderea și fragilizarea imunității.

Mihaela Cucu - director medical al ANA Aslan Health SPA

Factorii care compromit sistemul imunitar sunt diverși, spune sursa citată. Este vorba despre boli cronice ale diferitelor organe și sisteme, cancerul, alimentația nesănătoasă bogată în grăsimi săturate și carbohidrați concentrate și săracă în fibre, vegetale, fructe și legume, hidratare necorespunzătoare, fumatul, consumul de alcool, meserii în mediu toxic, agresiuni exterioare (poluare chimică, poluare fonică, radiații, etc).

Vezi și: Cum scapi de grija COVID 19 în vacanță? O agenție de turism include gratuit asigurarea în pachetul turistic

România deține o treime din resursele balneare ale întregii Europe

Tratamentele balneare au o tradiție milenară în România, fapt dovedit de vestigiile termelor române, explică medicul balneolog Mihaela Cucu.

”Avem o țară bogată și atractivă din punct de vedere balneoclimateric întrucât deținem circa o treime din resursele balneare ale întregii Europe”, spune sursa citată. ”Multitudinea de tratamente balneare cu beneficii dovedite sunt cunoscute și apreciate în Europa și în întreagă lume, acestea fiind recomandate atât pentru prevenirea și tratarea unei varietăți impresionante de disfuncții și afecțiuni, cât și pentru relaxare, corectarea pozițiilor vicioase, ameliorarea stresului și a sindromului burnout. Toate acestea contribuie la dobândirea și întreținerea stării de bine”.

Sectorul terapeutic balnear utilizează elemente specifice fiecărei stațiuni precum climatoterapia, aerosolii naturali, balneoterapia, dar și hidrokinetoterapia în ape sărate și termale.

Pentru cine e recomandat tratamentul balnear

Tratamentele balneare sunt recomandate oaspeților care doresc să își îmbunătățească starea de sănătate, să prevină apariția și să încetinească evoluția unei game largi de afecțiuni. În același timp ele se adresează și celor care doresc să evadeze din agitația crescândă a vieții cotidiene în oaze de calm și liniște în care să se relaxeze și să își încarce rezervele de energie.

Terapiile de recuperare se îmbină armonios cu cele de wellness, ele se potențează reciproc cu scopul redobândirii echilibrului fizic, mental și emoțional al organismului văzut în ansamblu.

Mihaela Cucu - director medical al ANA Aslan Health SPA

Curele balneare nu țin cont de vârstă și se adresează tuturor categoriilor. Medicul spune că, dacă până în urmă cu 10 ani aceste tratamente erau solicitate preponderant de oaspeții de vârsta a treia și erau privite ca atare de publicul larg, în prezent un număr din ce în ce mai mare de persoane tinere cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani iau pauze de relaxare și sănătate.

Te poate interesa și: UTIL - Ce activități poți avea atunci când intri în concediu. Sfaturi pentru a îți organiza perioada de vacanță

Astfel, medicul stabilește un plan de tratament balnear personalizat, care se bazează pe afecțiunile diagnosticate, pe stadiul evolutiv, folosind combinații de terapii cu factori naturali specifici locației (nămoluri, ape minerale și termale, mofete, aerosoli, etc), în asociere și cu alte metode folosite în recuperare (electroterapie, kinetoterapie, masoterapie).

În funcție de caz, medicul poate recomanda ajustări ale stilului de viață (alimentație corectă, hidratare suficientă, odihnă corespunzătoare, viață activă, practicarea exercițiilor fizice, relație corectă cu natura și mediul înconjurător) , dar și metode de gestionare a stresului (organizarea judicioasă a programului, dezvoltarea de relații interpersonale armonioase, etc).

Cum ne putem vindeca cu apă sărată și nămol

Dr. Mihaela Cucu precizează că natura este extrem de generoasă cu plaiurile românești. Astfel, nămolul sapropelic și apa sărată bogată în minerale din Lacului Techirghiol au dobândit notorietate, cu beneficii miraculoase pentru sănătate, relaxare și în estetică.

Peloidoterapia reprezintă terapia cu peloide sau nămoluri, care sunt substanțe formate în mod natural.

Proprietățile de promovare a sănătății ale terapiilor cu nămol sunt plurifactoriale și acționează prin mecanisme complexe. Efectele sunt atât locale cât și generale, iar nămolul acționează la nivelul aparatului cardio-vascular (central și periferic, mobilizând sângele din organele de depozit), la nivelul sistemului nervos central și vegetativ, immunologic și endocrin.

Mihaela Cucu - director medical al ANA Aslan Health SPA

Masajul cu nămol prin acţiunea de detoxifiere şi exfoliere purifică și hidratează pielea, redându-i luminozitatea şi catifelarea. În același timp, alină durerile de spate și articulare, reduce contracturile musculare, stimulează circulația periferică și răspunsurile imune adaptative. Se adresează atât celor care suferă de boli reumatice, osteoporoză, afecțiuni dermatologice, circulatorii, ginecologice, dar și celor care doresc să se relaxeze pur şi simplu. Elimina stările de oboseală, crește tonusul psihic și vitalitatea.

Vezi și: Idei de vacanță 2020. Ce destinații aleg românii în acest an de teama COVID-19

”Oaspeții noștri găsesc la noi condițiile optime necesare efectuării tuturor tratamentelor externe cu nămol și apă sărată”, spune Mihaela Cucu, director medical al ANA Aslan Health SPA. ”La baza exterioară de tratament inaugurat în urmă cu doi ani se efectuează terapiile cu nămol rece după metoda antică egipteană (aplicare cu nămol-încălzire la soare/aplicare de nămol rece/încălzire la soare până la uscare/îmbăiere în apă sărată), care stimulează circulația periferică, mecanismele de termoreglare și răspunsul imun nespecific prin barieră cutaneo-mucoasa și celulele dendritice din derm (piele).”

În prezent, datorită restricțiilor legate de măsurile de combatere a infectării cu SARS Cov2 terapiile calde cu nămol și apă sărată în spații închise (băile cu nămol, împachetările cu nămol cald) nu se pot efectua.

În această perioadă, ANA Aslan Health SPA a creat pachetul BOOST IMMUNITY pentru a-i ajuta și îndruma pe oaspeți să acorde o atenție sporită sănătății și a crește calitatea vieții

Pachetul este structurat pe un decalog pentru o viață sănătoasă și o imunitate puternică, iar clienții sunt îndemnați la multă mișcare (plimări, gimnastică, terapie prin mișcare). De asemenea, specialiștii vin cu o serie de recomandări privind consumul de hrană, bazate pe alimente naturale care întăresc imunitatea, bogate în vitamine, minerale, grăsimi esențiale, fibre și alte componente prețioase.

Respectând cu strictețe reglementările în vigoare privind distanțarea socială și în condiții de maximă siguranță epidemiologică, terapeuți calificați și cu experiență oferă o gamă variată de masaje efectuate cu uleiuri esențiale sau cu alte produse natural care garantează refacerea capacităților fizice, mentale și emoționale ale organismului văzut în ansamblu și îmbunătățesc rezistență la îmbolnăviri.

Mihaela Cucu - director medical al ANA Aslan Health SPA

Acest nou pachet este unul complex și personalizat bazat pe o abordare amplă și multilaterală a subiectului imunitate și creșterea rezistenței la îmbolnăviri, spune medicul. El presupune o interacțiune și o comunicare permanentă cu clienții pe diverse aspecte ale temei, pentru că ei să se întoarcă acasă cu un bagaj important de recomandări și sfaturi.

De ce Techirghiol și nu Mamaia sau Venus

Techirghiol și cele două stațiuni Eforie sunt o opțiune serioasă datorită proximității lacului, o sursă inepuizabilă de sănătate prin cei doi factori de cură miraculosi, nămolul și apă sărată, cu calități terapeutice probate de mii de ani, spune dr. Cucu. Aceasta recomandă alegerea acestor locații fie pentru existența unor așezăminte de cazare și tratament cu oferte generoase de servicii de calitate (spa-uri medicale sau de wellness, sanatorii, centre de recuperare), fie pentru simbioza dintre terapiile medicale și cele de relaxare, cu efecte cumulate remarcabile pentru atingerea stării de bine pe care ne-o dorim cu toții.

Apă lacului Techirghiol (un fost golf maritim) se caracterizează printr-o salinitate ridicată, de 80-90 grame/litru și este bogată în minerale și oligoelemente (magneziu, brom, calciu, potasiu, mangan, bor, grupări sulfurice, amoniu, etc). Datorită salinității crescute apa nu se poate folosi decât în cura externă pentru băi, atât reci cât și calde, în piscine sau la cadă. Apa își exercită efectul terapeutic prin temperatura și prin compoziția să chimică, stimulând mecanismele de termoreglare și reacțiile adaptative. În băile saline, adăugarea de extracte de plante și alge nu face decât să le sporească virtuțile terapeutice.

Nămolul de Techirghiol, cel mai bun nămol din lume

În 2011, nămolul de Techirghiol a fost recunoscut de Federația Mondială de Hidroterapie și Climatoterapie drept cel mai bun nămol din lume.

La contactul pielii cu nămolul se produce o stimulare a neuroreceptorilor periferici ce determină o serie de reflexe locale și la distanță, având ca urmare efecte favorabile asupra numeroaselor funcții ale organismului.

După această faza de acţiune denumită şi reflexă, urmează o faza neuroumorală cu eliberarea de mediatori chimici – acetylcholine, beta-endorfine și substanțe din grupul histaminei. Se produce o vasodilatație activă la care contribuie și factorul termic al nămolului, vasodilatațoe cu mărire a patului vascular ce avantajează resorbția unor elemente chimice organice şi anorganice conţinute în faza lichidă a nămolului capabile să stimuleze mecanismele de reacție și termoreglare ale organismului.

Dr. Mihaela Cucu - medic balneolog

Terapiile cu nămol sunt indicate în afecțiunile aparatului locomotor: afecțiuni reumatice degenerative (de tipul gonartroză, coxartroză, spondiloze), în discopatii, în boli reumatismale inflamatorii în afară puseului inflamator (spondilită anchilozanta, alte spondilartropatii, poliartrită reumatoidă, artrită psoriazica, artrită cu microcristale- guță), în reumatism al părților moi (tendinite, bursite, fasciite), în stări posttraumatice (entorse, luxații, fracturi, întinderi musculare), afecțiuni ale sistemului nervos central și periferic (sindrom regional complex dureros, leziune nervi periferici), afecțiuni dermatologice cronice (psoriazis, eczemă cronică, cicatrizare anormală precum și în dermatocosmetica, terapii antiaging), afecțiuni endocrine (obezitate, nanism pituitar, rahitism etc).

Ajutorul balneoterapiei în lupta anti-COVID-19

”Cura helio-marină asociată sau nu cu terapia cu nămol stimulează circulația periferică de termoreglare și prin aceasta răspunsul imun nespecific prin piele”, spune medicul. ”Efectul terapeutic al curelor balneare constă în principal în stimularea sau scăderea activității sistemului neuro-endocrin vegetative și este un efect general, nespecific, care se adresează organismului ca un întreg”.

Potrivit dr. Cucu, balneoterapia este un mijloc de readaptare la mediu a organismelor cu o capacitate de răspuns mai redusă la variațiile climatice.

În concluzie, tratamentele balneare cresc capacitatea de apărare a organismului prin modelarea reactivității acestuia față de mediu, echilibrează capacitatea de termoreglare, întăresc rezistența prin creșterea posibilităților de adaptare rapidă la variațiile de temperatură ale mediului.

Cu toate acestea, ”imunitatea specifică se obține prin vaccinare sau prin producția de anticorpi în cazul îmbolnăvirii”, spune Mihaela Cucu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri