Radu Ţincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgență Floreasca, spune că se așteaptă în următoarea perioadă la o presiune progresivă pe secțiile de terapie intensivă, ca urmare a faptului că un procent de 5-6% din pacienții nou diagnosticați vor ajunge la un moment dat în secțiile de ATI. În ultimele 24 de ore, autoritățile au anunțat 1.060 de cazuri noi de COVID-19 din 20.479 de teste efectuate, în timp ce la terapie intensivă sunt internați 490 de pacienți.

”În primul rând, faptul că avem o creștere constantă a numărului de cazuri este un motiv de îngrijorare, pentru că va conduce la o aglomerare a secțiilor ATI”, explică medicul Radu Ţincu, pentru wall-street.ro.

”Chiar dacă vorbim de o stabilizare a numărului de nou diagnosticați, în fiecare zi sunt peste 1200-1300 de cazuri, ceea ce va crea în următoarele săptămâni o presiune progresivă pe secțiile de terapie intensivă. Un procent de 5-6% din acești pacienți vor ajunge la un moment dat în secția de ATI, cu o întârziere de o săptămâna - 10 zile dintre momentul diagnosticului și momentul în care dezvoltă semnele de gravitate.”, a precizat medicul primar la terapie intensivă.

Potrivit acestuia, creșterea în continuare a celor care vor ajunge în secțiile ATI este un motiv real de îngrijorare.

Va trebui cu siguranță să scădem numărul de nou diagnosticați pentru că numai în acest fel vom putea să stabilizăm secțiile de terapie intensivă.

Radu Țincu, medic primar la terapie intensivă - Spitalul de Urgență Floreasca

Medicul nu crede că vom înregistra creșteri spectaculoase ale numărului de cazuri noi în următoarele săptămâni, însă, în situația în care vom menține peste 1.000 de cazuri pe zi, acestea vor deveni o presiune pe secțiile de terapie intensivă.

Citește și: Dr. Andreea Moldovan, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov: Nu este prea târziu să întoarcem cursul acestei infecții în România

Cum se realizează echilibrul în secțiile de terapie intensivă

Dr. Țincu explică mecanismele prin care se realizează echilibrul în secțiile de ATI.

”Un mecanism îl reprezintă pacienții vindecăți care sunt externați din secțiile de terapie intensivă, pacienți care de obicei staționează o perioadă lungă de timp, peste 2 săptămâni, o dată ce au supraviețuit infecției cu coronavirus. Celălalt mecanism este reprezentat de pacienții care din păcate își pierd viața”, a declarat dr. Radu Țincu.

Medicul spune că vom asista la o continuare a creșterii numărului de pacienți în ATI, asta pentru că, în România, în acest moment, adunate cele două numere, adică pacienții care își pierd viața și cei care se vindecă, reprezintă un număr mai mic decât pacienții care au nevoie de ATI.

Când ne putem aștepta la scăderea numărului de cazuri

Radu Țincu a explicat că vom putea vorbi despre optimism în momentul în care înregistrăm mai multe zile consecutiv o scădere a numărului de cazuri la un număr similar de teste. ”Abia atunci vom putea spune că începem să avem o rază de optimism”, a precizat sursa citată.

Vezi și: Dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist: Aglomerația crește riscul de a dezvolta o formă gravă de COVID-19

În același timp, medicul a vorbit despre scenariul în care s-ar depăși capacitatea de tratare a pacienților cu COVID-19 în secțiile de terapie intensivă din România.

”Nu cred că acest scenariu este foarte probabil sau cel puțin nu în perioada următoare. Ca să se depășească capacitatea secțiilor ATI probabil că este nevoie de o creștere exponențială a numărului de pacienți de la o zi la alta, să ajungem undeva la peste 2.000 de noi cazuri în fiecare zi. Atunci probabil că în decurs de câteva zile capacitatea secțiilor de ATI dedicate COVID-19 va fi depășită”, a declarat medicul.

În aceste condiții a depășirii capacității paturilor actuale dedicate COVID-19, dr. Țincu spune că sunt luate în calcul diferite scenarii în care vor fi dislocate paturi de terapie intensivă din alte secții pentru sectoarele COVID-19.

Te poate interesa și: Dr. Carmen Dorobăț: Până când nu vom avea un număr de infectari din trei cifre nu putem vorbi de optimism

Sursa foto: pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri