În medie, la fiecare 15 secunde, în lume, o persoană moare din cauza noului coronavirus. În România, am ajuns deja la peste 4.000 de decese, în timp ce medicii trag un semnal de alarmă asupra importanței donării de plasmă pentru a-i ajuta pe cei internați în spitale.

Tratamentul cu plasmă convalescentă, prelevată de la pacienții care s-au vindecat de COVID-19, a fost aprobat de către Comisia Europeană încă de la începutul lunii aprilie când a fost emis ghidul privind colectarea și administrarea de plasmă convalescentă, iar în România a fost introdus în protoculul de tratament pentru COVID-19 din 22 mai.

Wall-Street.ro a stat de vorbă cu Dr. Mihai Ciochinaru, specialist pe hematologie și oncologie, pentru a afla despre importanța tratamentului cu plasmă convalescentă și despre beneficiile asupra pacienților bolnavi de coronavirus.

Cum îi ajută plasma convalescentă pe pacienții care sunt infectați cu noul coroanvirus

Terapia cu plasma convalescentă de la pacienții vindecați de COVID-19 e o modalitate de terapie pentru tratarea bolii provocate de noul coronavirus, explică dr. Ciochinaru. Concret, plasma preluată de la oamenii deja infectați și vindecați de Covid-19 este injectată bolnavilor care prezintă infecție cu coronavirus.

Citește și: Experiența unui donator de plasmă pentru tratamentul Covid-19: 600 ml de lichid înseamnă trei doze de tratament

Nu e prima oară în istoria pandemiilor când plasma a fost folosită de medici. A fost folosită și în cazul epidemiilor de coronavirus SARS și MERS, adaugă sursa citată.

Plasma provenită de la o persoană vindecată de COVID-19 este injectată unui alt pacient cu infecție. Anticorpii pe care îi conține această plasmă pot ajuta la dispariția mai rapidă a infecției virale prin scăderea multiplicării virusului și reducerea fenomenelor asociate infecției.

Dr. Mihai Ciochinaru, specialist pe hematologie și oncologie

Medicul atrage atenția că o condiție esențială pentru acest tip de tratament este administrarea precoce, cu scopul de a preveni apariția unei degradări a stării de sănătate, astfel încât pacientul să fie ajutat din punct de vedere al luptei împotriva infecției cu Covid.

Plasma este componenta lichidă a sângelui și este formată în principal din apă, proteine din categoria imunoglobulinerlor și anticorpi care ajută corpul să funcționeze. Mai mult, terapia cu plasmă recoltată de la persoanele aflate în convalescență poate fi utilă pentru persoanele cu infecție COVID-19 care nu răspund la alte tratamente și care adesea dezvoltă afecțiuni pulmonare severe. Acești pacienți necesită asistență mecanică respiratorie și riscă să dezvolte insuficientă multiplă de organe.

De asemenea, acest tip de terapie ar putea ajuta și alte persoane care pot avea un risc mai mare de îmbolnăvire severă, cum sunt persoanele cu afecțiuni medicale cronice (boli de inima, diabet zaharat) sau persoanele care au un sistem imunitar slăbit.

Te poate interesa și: Se lansează pe piață teste rapide pentru detecția anticorpilor IgM si IgG COVID-19

Cine poate dona plasmă convalescentă

Dr. Mihai Ciochinaru precizează că persoanele eligibile pentru a dona plasmă sunt cele care au trecut printr-o infecție cu virusul Sars CoV 2, indiferent dacă este vorba despre un bolnav în spital, bolnav în izolare și vindecat sau asimptomatic.

”Potențialii donatori sunt pacienții care au avut infecție cu coronavirus, care au fost declarați vindecați și care se află în deplină stare de sănătate, adică fără boli cronice sau tratamente pentru o altă boală”, a explicat medicul hematolog.

Citește aici care sunt criteriile pentru a deveni donator vindecat de COVID-19

De asemenea, persoanele interesate trebuie să semneze un consimțământ informat de prelucrare a datelor cu caracter personal și unul de donare de plasmă, emis de DSP.

Dacă ar fi să enumăr câteva din criteriile de eligibilitate pentru pacienții care ar avea nevoie de tratament cu plasmă, în primul rând, este vorba despre un pacient cu diagnostic confirmat cu infecție cu noul coronavirus, dar cu formă severă sau imediat amenințătoare de viață.

Dr. Mihai Ciochinaru, specialist pe hematologie și oncologie

Medicul atrage atenția că este foarte important ca recoltarea de plasmă să se facă la 14 zile de la dispariția completă a simptomelor pentru că după acest interval concentrația de anticorpi are cele mai mari șanse să fie la un nivel ridicat.

Vezi și: România aruncă o treime din sângele donat din cauza lipsei aparaturii adecvate și a acreditării centrelor de transfuzii

”Studiile au arătat că eficiența tratamentului cu plasmă convalescentă depinde de concentrația de anticorpi”, a completat medicul.

Procedura de donare a plasmei durează aproximativ o oră și există două tipuri de donări: prin plasmafereză, cu ajutorul unui echipament special, şi donare standard.

În cadrul recoltării prin plasmafereză se utilizează un echipament în flux continuu, printr-un kit de recoltare de unică folosință prin care trece tot sângele, plasma se filtrează și cade într-o punga de 600ml.

Vezi aici care sunt centrele de recoltare din România.

Această procedură asigură un volum mai mare de plasmă cu un aparat special prin care sângele este trecut printr-o centrifugă specială care separă și reține doar plasma prin mai multe cicluri procedurale. De asemenea, se obține și o cantitate mai mare de anticorpi”, explică dr. Mihai Ciochinaru.

În ceea ce privește recoltarea standard, se recoltează o cantitate de 450 ml de sânge din care se prepară ulterior o unitate de 200 ml de plasmă. ”Sângele recoltat se decantează și se separă partea superioară a coloanei. Totodată, se obține o cantitate mai mică de plasmă, astfel că pacientul are nevoie de plasmă obținută de la mai mulți donatori”, a completat sursa citată.

Te poate interesa și: De ce să donăm plasmă convalescentă COVID-19. Poate face diferența pentru un pacient aflat în stare critică

Avantajul donării prin plasmafereză este acela că din punga de 600 ml se prelucrează 3 unități de plasmă a câte 200 ml fiecare și toate cele trei punguțe reprezintă doza terapeutică pentru un pacient. Donarea standard înseamnă o punguța de 200 ml de plasmă și necesită 3 donatori de donare standard pentru un pacient.

Astfel, dintr-o singură donare prin plasmafereză, un pacient beneficiază de o doză terapeutică de 3 pungi de 200 de ml. Prin donarea de sânge este nevoie de 3 donări pentru o doză terapeutică de plasmă.

Întrebat dacă se poate dona plasmă convalescentă către o persoană anume, așa cum este cazul donării de sânge, medicul spune că acest lucru nu este posibil și că donarea se face anonim.

În această perioadă, mai multe companii susțin efortul național de combatere a viruslui SARS-CoV-2 și își propun să contribuie la creșterea nivelului de informare și conștientizare cu privire la importanța donării de plasmă și a tratamentului cu plasmă convalescentă.

Sistemul Medical MedLife lansează un apel către pacienții vindecați de COVID – 19 și îi îndeamnă să doneze plasmă la centrele de transfuzie sanguină din toată țara, în cadrul unei campanii de informare și conștientizare care atrage atenția asupra importanței tratamentului cu plasmă convalescentă și nevoii de a crește semnificativ numărul de donatori. Programul se desfășoară cu facilitarea unor circuite medicale corespunzătoare pre și post COVID-19.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri