Vestea existenței unui vaccin împotriva coronavirusului a venit ca un cadou de Crăciun pentru întreaga lume. În prag de sărbători, euforia finalizării pandemiei, a eliminării restricțiilor, dar și a revenirii la normal sunt motivațiile din spatele campaniilor de vaccinare. Însă va ceda coronavirusul în fața vaccinurilor Pfizer, Moderna și a celor ce vor urma?

Cu peste 7.000 de cazuri noi de coronavirus, în ultimele 24 de ore, România ”gâfâie” cu spitalele pline în așteptarea vaccinului anti-COVID, care va oferi acel plus de imunizare de care are nevoie populația.

”Sper ca românii să se bucure de spiritul sărbătorilor în mod conștient și să nu genereze un număr de cazuri care să oblige autoritățile, din Capitală, cel puțin să adopte măsura unui lockdown. Tot ceea ce pot spune, în prezent, este că suntem extrem de suprasolicitați în spitale, a declarat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumofzitiologie ”Marius Nasta”, pentru wall-street.ro.

Luna cadourilor, cea în care ne aflăm, schimbă puțin percepția asupra restricțiilor, făcându-i pe români să lase garda jos. În acest sens, medicii preconizează creșterea numărului de cazuri noi.

”Mă aștept ca numărul de infectări din București să crească, însă nu cu mult. Oamenii au învățat deja că trebuie să poarte mască. Aproximativ 95% din populația țării respectă regula aceasta”, a declarat dr. Emilian Imbri, managerul Institutului "Victor Babeș", pentru wall-street.ro.

Nu vom scăpa de mască dacă ne vaccinăm

Chiar dacă nivelul testărilor a scăzut, rata de pozitivare din România rămâne una ridicată, cu precădere, în Capitală. Autoritățile evită adoptarea unor măsuri de carantinare la nivelul Capitalei, dar și din punct de vedere național.

Prin urmare, speranțele scăderii ratei de transmitere și a numărului de cazuri noi rămân în sosirea unui vaccin în România.

Vaccinul nu înseamnă vindecare, vaccinul nu înseamnă eliminarea pandemiei, ci este modalitatea prin care este crescută siguranța în fața infectării. Vaccinarea anti-COVID și purtatul măștii de protecție sunt elementele care ne vor salva de o posibilă infectare”, a explicat dr. Imbri.

În plus, acesta este de părere că românii vor fi receptivi la ideea de vaccinare, deoarece mulți se vor gândi că aceasta este singura modalitate prin care putem reveni la normal.

”Cred că atât de mare va fi bucuria vaccinării, încât cei mai mulți dintre noi vor lua cu asalt centrele de vaccinare”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește campania de vaccinare, dr. Beatrice Mahler insistă asupra procesului de informare. Medicul pneumolog susține că este foarte important ca românii să se informeze din surse sigure și să aleagă cea mai bună variantă pentru ei.

”Cea mai bună variantă pentru mine este vaccinarea. În plus, trebuie să luăm în calcul faptul că, în prezent, se lucrează la mai multe variante de vaccinuri. Prin urmare, la începutul anului următor, vom putea alege dintr-o serie mai largă de opțiuni. Vor fi vaccinuri care vor diferi în funcție de modalitatea de creare și de forma de administrare. În acest mod, medicii curanți vor ști care este cea mai bună variantă pentru un pacient care face parte dintr-o categorie de risc, spre exemplu”, a explicat medicul pneumolog.

Cât timp vom purta mască de protecție

Dacă tot am aflat că nu vom putea renunța la masca de protecție odată vaccinați, până când va trebui totuși să o purtăm?

Eu cred că masca ar trebui purtată toată viața, așa cum se întâmplă în Japonia. Dacă am sta și ne-am gândi de câte familii de viruși ne protejează masca de protecție, nu am mai dori să renunțăm la ea. Purtarea măștii de protecție și spălatul pe mâini ne apără de gripa sezonieră sau de hepatită, spre exemplu. În plus, masca e un bun aliat împotriva poluării”, a mai spus dr. Emilian Imbri.

Cu toate acestea, medicul a precizat faptul că de la momentul vaccinării, o perioadă de cel puțin 6 luni masca va trebui să fie purtată. Acesta a motivat aceste 6 luni și prin existența vaccinurilor în cazul cărora este necesară administrarea a două doze.

”După administrarea vaccinului, trebuie să treacă o perioadă pentru manifestarea anticorpilor. În plus, acest lucru va depinde de numărul de doze administrat. Prin urmare, poate trece până la o lună pentru imunizarea prin vaccinare”, a adăugat dr. Imbri.

Câte cazuri pe zi ar trebui să avem ca să ne simțim în siguranță

Așa cum menționam mai sus, Bucureștiul este exemplul zilelor acestea. Pe de o parte, este lăudat nivelul de testare, iar pe de altă parte, este criticat numărul ridicat de cazuri.

Medicii pun creșterea pe euforia creată de luna cadourilor, dar și pe zilele libere, unele cu vreme bună, care au trecut, în care românii s-au bucurat, de cele mai multe ori, în familie.

”În continuare, cred că cele mai importante locuri de transmitere rapidă a virusului sunt metroul, care este cel mai aglomerat mijloc de transport, și jobul. Oamenii s-au obișnuit cu biroul lor, cu colegii și se gândesc că nu au cum să se infecteze între ei. Ei bine, în momentul în care își beau cafeaua relaxați, coronavirusul se transmite”, a explicat dr. Imbri.

În prezent, nu ne mai surprind raportările zilnice cu aproape 10.000 de cazuri zilnice, ne-am obișnuit cu cifre mari și nu ne mai sperie un număr atât de mare de infectări. Însă când ne vom putea simți din nou în siguranță?

”Când au apărut primele cazuri de coronavirus în România, ne-am speriat, pe atunci cifrele fiind de ordinul sutelor. După care am sărit la ordinul miilor și ne-am obișnuit treptat cu raportările acestea. Ar trebui să revenim la acele câteva sute de cazuri pe zi ca să ne simțim în siguranță și ca să constatăm că eforturile noastre pentru împiedicarea răspândirii virusului au dat roade”, a precizat dr. Imbri.

Nu în ultimul rând, acesta a menționat faptul că România încă nu are o testare performantă, motiv pentru care rezolvarea este întârziată.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 7.365 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.325.130 de teste. Dintre acestea, 31.458 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 20.394 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.064 la cerere.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri