Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a prezentat bilanțul vaccinărilor din România, menționând, totodată, când va începe cea de-a treia etapă a vaccinării, cea în care serurile vor fi administrate populației generale.

Potrivit informațiilor furnizate de coordonatorul campaniei de vaccinare, pe 15 martie se va da startul listei de așteptare din platforma RO Vaccinare. Fiecare centru de vaccinare va avea o listă de așteptare, în care românii se vor putea trece.

În momentul în care se va elibera un loc la centrul de vaccinare indicat, persoana de pe lista de așteptare va primi o notificare pe email și prin sms. Aceasta va avea la dispoziție 24 de ore să confirme programarea în cauză. Pentru a se putea trece pe lista de așteptare din platformă, persoana respectivă trebuie să își facă un cont.

În acest context, vaccinarea generală ar putea începe în luna aprilie.

Câte centre de vaccinare vor mai fi deschise

În plus, pentru o gestionare mai eficientă a celei de-a treia etape, vor fi deschise alte 50 de centre de vaccinare, în care va fi distribuit vaccinul Moderna.

În prezent, în România sunt deschise 435 de cabinete cu 634 de fluxuri de vaccinare.

Pentru vaccinurile Pfizer și Moderna sunt disponibile 315 de cabinete de vaccinare, iar pentru Astra Zeneca sunt amenajate 120 centre.

Bilanțul dozelor: câte mai avem, câte am pierdut

La 1 martie, în centrele regionale de depozitare mai erau în jur de 613.000 doze de vaccin disponibile. Cât despre cele utilizate până la începutul lunii martie, situația este următoarea:

  • Pfizer- au fost primite peste 1,7 milioane de doze, dintre care 1.347.000 au fost folosite (78%). Un număr de 268.000 doze mai sunt încă disponibile.
  • Moderna- au fost primite 157.200 de doze, dintre care 77.812 doze au fost administrate (50%).
  • Astra Zeneca- au fost primite 486.000 doze, dintre care 139.890 au fost administrate (29%). Alte 268.400 doze mai sunt disponibile.

Cât despre dozele de vaccin pierdute, acestea sunt în număr de 3.320, adică un procent de 0,21%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri