Unul din trei oameni (34%) care au contractat COVID-19 și care au trecut printr-o formă severă a bolii a dezvoltat după șase luni o afecțiune psihiatrică sau neurologică, arată datele unui studiu publicat în Lancet Psychiatry.

Cercetarea observațională, care este cea mai mare de acest gen, a utilizat evidența electronică a sănătății a 236.379 de pacienți, în mare parte din SUA, și a constatat că 34% au prezentat tulburări alea sănătății mintale și neurologice în termen de șase luni după ce au fost testați pozitiv cu coronavirus. Cea mai frecventă este anxietatea, pe care 17% dintre oameni au dezvoltat-o.

Experții din sănătate au avertizat că sistemele de asistență medicală trebuie să fie pregătite să facă față pacienților afectați de aceste tulburări și că în timp acestea ar putea pune o și mai mare presiune asupra serviciilor de sănătate.

Diagnosticul neurologic, cum ar fi accidentul vascular cerebral și demența, au fost mai rare, dar nu mai puțin frecvente la cei care au fost grav bolnavi în timpul infecției cu COVID-19. Dintre cei care au fost internați la terapie intensivă, 7% au avut un accident vascular cerebral și aproape 2% au fost diagnosticați cu demență.

Studiul a constatat că aceste diagnostice au fost mai frecvente la pacienții cu COVID-19 decât la cei care au avut gripă sau infecții ale tractului respirator în aceeași perioadă de timp.

După ce au fost luate în considerare mai multe variabile, cum ar fi vârsta, sexul, etnia și condițiile de sănătate existente, a existat un risc cu 44% mai mare de o afecțiune neurologică după COVID-19 decât după gripă, notează The Guardian care citează studiul.

Acestea sunt date din lumea reală de la un număr mare de pacienți. Acestea confirmă ratele ridicate ale diagnosticelor psihiatrice înregistrate după COVID-19 și arată că apar și tulburări grave care afectează sistemul nervos (cum ar fi accident vascular cerebral și demență). În timp ce acesta din urmă sunt mult mai rare, sunt semnificative, în special la cei care au dezvoltat forme severe ale COVID-19.

Prof. Paul Harrison, autorul principal al studiului, de la Universitatea din Oxford

Citește și: Cum știm dacă am avut COVID: opt simptome la care să fim atenți

Ce lasă în urmă COVID-19. Cele mai frecvente diagnostice după boală

Cele mai frecvente diagnostice ale oamenilor care au avut COVID-19 au fost:

  • tulburările de anxietate (care apar la 17% dintre pacienți)
  • tulburările de dispoziție (14%)
  • utilizare abuzivă a substanțelor (7%)
  • insomnia (5%)
  • hemoragie cerebrală (0,6%)
  • demență (0,7%)

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri