Un studiu recent a concluzionat că este cu 50% mai probabil să ai un nivel mai mare de anticorpi după un vaccin, dacă ești o persoană activă fizic față de cineva care este inactiv. Studiul, efectuat de Glasgow Caledonian University, a mai dedus că 30 de minute de activitate fizică a cinci zile săptămânal reduc riscul îmbolnăvirii și decesului din cauza bolilor infecțioase cu 37%.

Aceste descoperiri reprezintă, potrivit autorului studiului, profesorul Sebastien Chastin, implicații importante pentru răspunsurile la viitoarele pandemii. Disponibilitatea vaccinurilor a adus speranțe privind sfârșitul pandemiei de Covid-19 și odată cu încercările de imunizare a populațiilor, cel mai probabil scenariu pentru următorii câțiva ani profilează Covid-19 ca pe orice altă boală infecțioasă, precum gripa. Vezi pe ce loc se află românii la practicarea de sporturi.

Una dintre cele mai bune căi de răspuns este activitatea fizică

Era deja un lucru bine cunoscut faptul că activitatea fizică este una dintre cele mai eficiente moduri pentru prevenirea bolilor cronice, alături de ținerea de diete și de renunțarea la fumat. Un studiu din 2008 a demonstrat că inactivitatea fizică se află în spatele a mai bine de cinci milioane de decese anual. Mai mult decât atât, o revizuire sistematică asupra datelor făcută de Sebastien Chastin și de colegii săi arată că exercițiile fizice regulate fortifică sistemul imunitar al organismului uman, reduc riscul îmbolnăvirii și morții cauzate de boli infecțioase cu mai bine de o treime și că amplifică eficacitatea campaniilor de vaccinare, conform weforum.org.

Studiul cercetătorilor din Glasgow s-a bazat pe colectarea și revizuirea tuturor datelor disponibile privind efectul activităților fizice asupra riscului de îmbolnăvire și de moarte produse de boli infecțioase precum pneumonia – o cauză frecventă de deces în legătură cu Covid-19 –, asupra funcționării sistemului imunitar și asupra rezultatelor vaccinării.

Cercetarea a fost făcută prea devreme în raport cu pandemia pentru a include studierea Covid-19, însă descoperirile făcute sunt de mare relevanță pentru reacția împotriva pandemiei actuale.

Printre seturile de informații folosite de cercetători au fost incluse șase studii care cuprindeau mai bine de jumătate de milion de participanți ce s-au încadrat condițiilor de activitatea fizică regulată (30 de minute de activitate a câte cinci zile pe săptămână). De asemenea, au fost găsite dovezi convingătoare că activitatea fizică regulată are drept rezultat mărirea nivelurilor de Imunoglobulina IgA.

Sursa foto: Kzenon / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri