Valul patru al pandemiei a început să își facă simțită prezența la nivelul Europei, iar mai multe țări au reintrodus restricții în ceea ce privește dinamica populației și accesul acesteia în diferite spații. Este și cazul României, unde autoritățile se gândesc să introducă reguli noi la intrarea în mall-uri, spre exemplu. În plus, Raed Arafat, șeful DSU, a declarat că ”nimeni nu vrea să impacteze economia la maxim, adică impactul pe economie se va dori să fie cât mai mic”, făcând referire la introducerea unor potențiale restricții.

„Cert este un lucru: nimeni nu vrea să impacteze economia la maxim, adică impactul pe economie se va dori să fie cât mai mic. Este posibil să nu intre toată lumea într-un restaurant în interior, dar vaccinații vor putea să intre sau vaccinații și testații vor putea să intre - măsuri pe care le vedem în Franța, în Grecia în unele zone - va fi posibil să se întâmple și în România”, a declarat Raed Arafat, invitat la Digi24.

Acesta a precizat că sunt doar ipoteze și că declarațiile sale nu sunt literă de lege. Însă sunt discuții foarte serioase în acest sens, mai ales dacă se va constata o creștere alarmantă a numărului de infectări.

Bineînțeles, restricțiile în spațiile publice pentru cei nevaccinați ar putea apărea raportându-ne la o anumită rată de incidență.

„Dacă ajungem la incidență de 3 la mie, în interiorul restaurantelor scadem capacitatea, închidem sau nu permitem să se deschidă. Sau poate permitem capacitatea mai mare, dar cu condiția să ne asigurăm că cei care intră nu transmit, nu sunt bolnavi și așa mai departe”, a adăugat șeful DSU.

Cum vor fi implementate noile restricții

Înainte de impunerea unor noi restricții, autoritățile din România intenționează să crească rata de vaccinare, mai ales în zonele cu un număr foarte mic de oameni imunizați.

Arafat a mărturisit că atenția se va muta de pe numărul de cazuri pe impactul pe care acesta îl are asupra sistemului sanitar, în contextul campaniilor de vaccinare.

„Există această abordare, că nu mai abordăm numărul total al cazurilor, ci abordăm mai degrabă impactul pe partea de spitalizare să vedem dacă numărul total se traduce în internări masive în spital, în consum masiv de locuri la terapie intensivă sau nu, având în vedere că există un procent de vaccinați. Dacă impactul este limitat și dacă vaccinații duc la limitarea impactului pe terapie intensivă - și sper să crească numărul lor, să nu mai ajungem la cazuri critice la spital - abordarea este bună. Dacă vezi că este un impact major pe spitale și pe terapie intensivă și crește și mortalitatea și începem să intrăm într-un val cum am avut la sfârșitul anului trecut, începutul acestui an, abordarea este alta”, a explicat Raed Arafat.

Nu în ultimul rând, șeful DSU a menționat că România se află, încă, într-o situație epidemiologică bună și că nu sunt necesare reguli suplimentare, așa cum au fost impuse în Franța sau Grecia. Începând cu 1 august, va fi emisă o nouă hotărâre CNSU.

Sursa foto: Raed Arafat/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri